Hunt renunță la planurile ca fondurile suverane să plătească impozitul pe profit

43

Cancelarul Jeremy Hunt a renunțat la planurile de a face fondurile suverane să plătească impozit pe corporații pe proprietăți și întreprinderi comerciale, după avertismentele cabinetului că mișcarea ar afecta investițiile interne și va deprima creșterea.

Kemi Badenoch, secretar de afaceri și comerț, a făcut presiuni asupra Trezoreriei pentru a renunța la propunerile după avertismente că fondurile SWF, care includ unii dintre cei mai mari investitori la nivel mondial, s-ar putea retrage din proiectele din Marea Britanie.

„Kemi a făcut lobby foarte dur la Trezorerie în acest sens”, a spus un aliat al lui Badenoch. „Am contribuit la revizuirea Trezoreriei și am susținut că ar descuraja potențialii investitori și ar împiedica creșterea.”

Decizia de a renunța la propuneri a fost o surpriză pentru experții fiscali. Înaintea bugetului, Tim Sarson, șeful politicii fiscale din Regatul Unit la KPMG, a declarat pentru Financial Times că crede că este o „certitudine generală” că schimbările vor fi făcute.

Înlăturarea imunității suverane a impozitelor corporative asupra proprietății și a afacerilor ar fi adus o aliniere mai strânsă a impozitării investitorilor suverani străini de către Regatul Unit cu tratamentul lor în țări precum SUA, Australia și Canada.

De asemenea, ar fi eliminat ceea ce unii consideră un avantaj nedrept față de alți investitori instituționali.

La lansarea unei consultări vara trecută, Lucy Frazer, fost secretar financiar al Trezoreriei, a spus că nu se aștepta ca modificarea propusă „să aibă un impact material asupra investițiilor străine în Marea Britanie”.

Ea a spus la acea vreme: „Reformele noastre vor oferi mai multă claritate cu privire la scutirile de taxe oferite investitorilor suverani, asigurându-se totodată că oferă un raport calitate-preț mai bun pentru contribuabilii din Marea Britanie”.

Trezoreria plănuise să introducă regulile în aprilie 2024, dar Hunt a pus la punct ideea. Un insider al Trezoreriei a spus că decizia a fost luată din motive de „creștere și competitivitate”.

Aliații lui Hunt au spus că ideea a precedat sosirea lui la Trezorerie în octombrie anul trecut și că și-a dat seama rapid că ar putea alunga investițiile.

Îngropată adânc în „cartea roșie” a bugetului Hunt, este o declarație conform căreia, după o analiză „atentă”, scutirile actuale vor continua. „Guvernul salută angajamentul constructiv cu investitorii suverani în timpul consultării”, se spune.

Sir Edward Troup, un important avocat fiscal și fost oficial al Trezoreriei, a declarat: „Folosirea cuvântului „cu atenție” în paragraful 4.64 din documentul privind bugetul sugerează că ei știu că este probabil să fie criticat”.

Consultarea a avut loc în urma mai multor investiții notabile ale SWF în Regatul Unit. În mai, Qatar Investment Authority s-a angajat să investească 10 miliarde de lire sterline în Regatul Unit în următorii cinci ani, inclusiv în sectoarele tehnologiei, asistenței medicale, infrastructurii și energiei curate.

Bugetul lui Hunt s-a concentrat în mare măsură pe necesitatea creșterii investițiilor, în special în acele sectoare.

Dan Neidle, fondatorul think-tank-ului Tax Policy Associates, a susținut reforma sistemului și a spus că este „curios” că Hunt a abandonat planul de a schimba ceea ce el consideră un sistem nesatisfăcător.

„Creează o denaturare nedorită pe piață între fondurile suverane și alți investitori, în special în sectorul imobiliar.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online