IAF preconizează ca avioanele de luptă israeliene să se antreneze în Europa, inclusiv în România

În condiţiile în care Turcia le-a anulat permisiunea de a zbura în spaţiul său aerian, Forţele Aeriene Israeliene (IAF) şi-au îndreptat atenţia spre Europa şi Asia în căutare de noi spaţii de antrenament pentru avioanele de luptă, în special pentru misiunile de antrenament la distanţă, relatează cotidianul israelian The Jerusalem Post.

În ultimii ani, ca urmare a recentelor ameninţări cu care se confruntă, mai ales din partea Iranului, IAF şi-au intensificat misiunile de antrenament la distanţă. Cea mai notabilă misiune de acest fel a fost în 2008, atunci când 100 de avioane aparţinând flotei IAF au zburat în spaţiul aerian al Greciei, în cadrul unui exerciţiu perceput ca o repetiţie pentru un atac asupra Iranului.

Până la operaţiunea din Fâşia Gaza, din iarna trecută, avioanele IAF zburau frecvent deasupra Turciei, participând la mai multe exerciţii anuale, alături de forţele aeriene turce. După ofensiva asupra Hamas şi în urma deteriorării relaţiilor dintre Israel şi Turcia, Ankara a refuzat să mai permită Israelului să îşi mai trimită avioanele de luptă în spaţiul aerian al Turciei.

În consecinţă, Ministerul israelian al Apărării încearcă să continue un acord semnat în 2006, care permite avioanelor de luptă israeliene să se antreneze în spaţiul aerian al României. IAF au trimis în România avioane pentru antrenament, în 2007, şi plănuiesc să îşi trimită din nou flota la sfârşitul acestui an.
În luna mai a anului trecut, săptămânalul francez L’Express relata că IAF au planificat exerciţii militare asupra Strâmtorii Gibraltarului, la aproximativ 4.000 de kilometri de Israel.

Potrivit Jerusalem Post, este posibil ca survolarea de către două avioane israeliene de recunoaştere Gulfstream a teritoriului Ungariei, luna trecută, să fi fost parte a unui exerciţiu aerian al IAF în Europa. Prezenţa avioanelor militare israeliene în spaţiul ungar a declanşat însă un scandal politic, care a culminat în această săptămână cu demiterea directorului departamentului de trafic aerian din cadrul Ministerului Transporturilor din Ungaria.

Pe de altă parte, ‘relaţiile Israellui cu Turcia nu se vor mai întoarce niciodată la starea dinainte’, a avertizat joi, 15 aprilie, un oficial israelian din domeniul apărării, subliniind că este improbabil ca Israelului să i se mai permită să folosească spaţiul aerian turc pentru antrenamente, cât timp se va afla la putere actualul guvern de la Ankara.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata