IATA acuză Ucraina că nu a închis spaţiul aerian

Asociația Internațională pentru Transport Aerian (IATA) consideră că Ucraina este responsabilă de prăbușirea avionului MH17 al Malaysian Airlines, pentru că nu a închis spațiul aerian, în contextul conflictului existent cu separatiștii ruși, relatează agenția EFE.

‘Companiile aeriene depind de guverne și de autoritățile de control pentru a fi avizate că un spațiu aerian este disponibil pentru zbor și ele își organizează activitatea în funcție de aceste limite’, a declarat directorul general executiv al IATA, Tony Tyler, într-un comunicat.

‘Este ca și cum ai conduce o mașină. Dacă drumul este deschis, consideri că este sigur. Dacă este închis, cauți rute alternative’, a adăugat oficialul IATA.

Tyler a reamintit de Convenția de la Chicago, prin care guvernele au convenit că avioanele comerciale nu sunt obiective militare.

‘Ceea ce s-a întâmplat cu zborul MH17 este o tragedie pentru 298 de suflete, ce nu trebuia să se întâmple în niciun spațiu aerian’, a mai spus el.

Tyler a reamintit, de asemenea, că în acest moment securitatea este cea mai importantă.

‘Securitatea este prioritară. Nicio companie aeriană nu trebuie să riște securitatea pasagerilor săi și pe cea a aparatului pentru a economisi combustibil’, a continuat oficialul IATA.

Deși multe companii aeriene deciseseră să evite ruta ce survola Ucraina din cauza conflictului, Malaysian Airlines a continuat să traverseze spațiul aerian ucrainean cu regularitate.

Un Boeing-777, aparținând companiei Malaysia Airlines și care făcea legătura dintre Amsterdam și Kuala Lumpur, s-a prăbușit joi cu 298 de persoane la bord, la circa 50 de kilometri de orașul Donețk, unde se desfășoară lupte între armata ucraineană și separatiștii proruși.

Liderii din întreaga lume au cerut o anchetă internațională asupra cauzelor prăbușirii avionului companiei Malaysia Airlines În schimb, Kievul și Moscova se acuză reciproc pentru această tragedie care a dus la escaladarea tensiunilor dintre Rusia și Occident. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata