IFC va emite primele sale bonduri pentru programele de microfinanţare

International Finance Corporation (IFC), divizia de investitii a Bancii Mondiale (BM), a anuntat marti (27 octombrie 2009) ca va incerca sa strânga 300 milioane de dolari printr-o emisiune de bonduri, in ideea de a sustine programele de microfinantare din tarile sarace, informeaza Reuters.

Este pentru prima data când IFC va emite bonduri pentru a strânge banii cu care sa imprumute institutiile financiare de talie mica care ofera microcredite cu dobânzi reduse pentru persoanele sarace din tarile in curs de dezvoltare.
IFC, un important investitor in sectorul microfinantare inca din anii 1990, a precizat ca listarea si vânzarea bondurilor va fi aranjata de investitorul japonez Daiwa Securities Group. Bondurile vor fi listate in dolari australieni, iar vânzarea va fi restrictionata catre investitorii de retail si institutionali din Japonia.

Trezorierul si vicepresedintele pentru finante la IFC, Nina Shapiro, a declarat ca IFC a trebuit sa limiteze la 300 milioane de dolari emisiunea de bonduri, acesta fiind nive lul investit anual de IFC in microfinantare pe parcusul ultimilor ani. Pâna acum insa IFC si-a utilizat insa resursele proprii pentru operatiunile de microfinantare.
“Am decis acum sa emitem bonduri pentru ca avem o experienta solida de investior cheie in sectorul microfinantare si, gratie creditului de care beneficiem, putem crea o platforma pentru investitori care sa sprijine acesr sector” a declarat Nina Shapiro.

Întrebata de ce bondurile sunt destinate doar investitorilor japonezi, Shapiro a spus ca “exista un interes deosebit in rândul investitorii de retail pe piata japoneza Uridashi, dar suntem interesati si de alte piete regionale”. Potrivit trezorierului IFC bondurile vor fi lansate in cursul urmatoarelor saptamâni.

De asemenea, Nina Shapiro a declarat ca IFC este interesata sa strânga resurse pentru microfinantare si pe pietele europene de bonduri. Potrivit oficialului IFC, microfinantarea a devenit o clasa de active atractive pentru investitorii privati deoarece au inregistrat constant performante bune in pofida recentei crize globale. IFC a estimat ca nevoile de finantare pentru sectorul microfinantare vor ajunge la aproximativ 1,8 miliarde pe an pâna in 2010.

Desi microfinantarea exista de mai multe decenii sub diferite forme, sectorul a luat o deosebita amploare dupa ce economistul din Bangladesh, Muhammad Yunus, a câstigat premiul Nobel pentru pace in luna octombrie 2006 pentru eforturile sale de a creste accesul persoanelor sarace la resurse financiare.

Microcreditele constau in imprumuturi mici, acordate persoanelor sarace Ůra a cere garantii colaterale, banii ce pot fi utilizati pentru demararea de activitati comerciale sau extinderea unor mici firme precum vânzarea de produse alimentare sau de produse manuale. Valoarea microcreditelor variaza, insa media celor acordate de Grameen Bank, institutie fondata de Muhammad Yunus in anul 1983, este de 100 de dolari.

În România, IFC intentioneaza sa aloce linii de finantare in valoare de 150 milioane euro pentru Romania in 2010, suma urmând a se indrepta spre sectoare precum cel bancar, agribusiness, energie regenerabila, infrastructura si servicii de sanatate. IFC are in România o expunere de circa 600 milioane euro din care 70% pe sistemul bancar. Doar in 2009 trei banci- ATE Bank, Banca Transilvania si Banca Comerciala Româna (BCR), au atras linii de finantare de peste 100 milioane euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata