Impactul fotbalului asupra politicii

Milioanele de telespectatori care vizionează Campionatul mondial de fotbal s-ar putea întreba dacă rezultatele celui mai mare spectacol sportiv al lumii vor avantaja sau vor defavoriza guvernele ţărilor participante la competiţie.

Judecând după istorie, Cupa Mondială are un mare impact pe termen scurt asupra stării de spirit a ţărilor creând un sentiment de euforie care permite guvernului să se laude atunci când selecţionata ţării merge bine, ori să se instaleze o depresie colectivă, care ajută partidele din opoziţie, când rezultatele echipei naţionale sunt dezamăgitoare, notează ziarul El Pais.

Potrivit istoricului mexican Ciro Murayama, dictatura militară argentiniană a primit o gură de oxigen când echipa naţională a câştigat Cupa Mondială în 1978. În mod contrar, guvernul conservator spaniol a primit o grea lovitură când a spus că în ţară ‘totul merge bine’ iar selecţionata naţională a căzut în primul tur al Mondialului din 1998.

Unele guverne ar putea fie tentate să măsuri chestionabile din punct de vedere legal în timpul campionatului, aşa cum unele alegeri latino-americane ar putea fi influenţate de Cupa Mondială. De exemplu Columbia, va desfăşura al doilea tur de scrutin prezidenţial la 20 iunie la care se aşteaptă să câştige candidatul guvernamental, Juan Manuel Santos.
Deşi Columbia nu s-a calificat la mondiale o mare parte a ţării va urmări partidele din acea zi în care vor juca Italia cu Noua Zeelandă şi Brazilia cu Coasta de Fildeş. Se prevede un absenteism masiv care va prejudicia şi mai mult candidatul opoziţiei.

Brazilia va organiza alegeri prezidenţiale în octombrie. Candidata de centru-stânga sprijinită de guvern, Dilma Rousseff şi candidatul de centru al opoziţiei, Jose Serra, sunt la egalitate în sondaje, dar o victorie a Braziliei la Cupa Mondială va avantaja candidata guvernului. Motivul este simplu: Brazilia trece printr-un moment favorabil.
Se aşteaptă o creştere a economiei de 6,4% anul acesta şi cea mai mică rată a şomajului în 15 ani. Ţara a fost aleasă să organizeze Cupa Mondială din 2014 şi Jocurile Olimpice din 2016, iar dacă Brazilia câştiga Cupa anul acesta preşedintele Lula da Silva îşi va revendica toate meritele.

În Argentina, preşedinta populistă, Cristina Fernandez de Kirchner şi-ar putea reveni în sondaje dacă selecţionata naţională câştigă turneul. ‘Dacă Argentinei îi merge bine, Fernandez de Kirchner ar obţine gura de oxigen pe care nu o merită gestiunea sa politică şi economică’, este de părere Murayama. Însă pentru alegerile prezidenţiale programate în octombrie 2011, impactul Mondialului va descreşte considerabil, a subliniat el.

În Mexic, o bucurie populară faţă de un rezultat bun al selecţionatei ar rezista cu greu până la alegerile din 2012. Dar preşedintele Felipe Calderón, care a asistat la partida bună de deschidere a echipei naţionale ar putea fi avantajat dacă selecţionatei îi merge bine. Sărbătorirea evenimentului ar putea ajuta la crearea unui climat de optimism în această ţară după anii grei de criză şi creşterea violenţei infracţionale.

Părerea experţilor este că Mondialul de Fotbal va avea un impact politic pe termen scurt asupra ţărilor care organizează alegeri în următoarele luni. Ceea ce înseamnă că va afecta alegerile din Brazilia, dar cu greu va putea avea influenţă cele din Argentina sau Mexic din anii viitori. Cel mai mare impact politic al Cupei mondiale va fi probabil ‘momentul de distracţie’ de care vor profita unele guverne pentru a lua măsuri chestionabile din punct de vedere legal, în timp ce restul lumii este cu ochii la fotbal.

Consilieri corupţi îi vor sfătui pe preşedinţi să facă astfel de gesturi reprobabile, care ar putea trece neobservate. Există deja temerea că preşedintele venezuelean Hugo Chavez va profita de moment pentru a îngrădi şi mai mult libertatea presei şi pentru a schimba în favoarea sa legile electorale în perspectiva alegerilor legislative din septembrie. Prin urmare deşi suntem cu ochii la fotbal nu ar strica să-i urmărim şi pe acei lideri vicleni care vor încerca să profite de acest ‘moment de distracţie’ în propriul avantaj.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata