În 2020, jumătate din planetă ar putea duce lipsă de apă potabilă

În 2010, apa nepotabilă continuă să fie prima cauză a mortalităţii în lume, 8 milioane de victime ale acestui flagel fiind înregistrate în fiecare an. Numai ţările slab dezvoltate sau nedezvoltate sunt afectate, mai ales cele din Africa şi Asia de Sud-Est.

Nu este vorba de regiuni în care lipseşte apa. În Republica Democrată Congo, de exemplu, un mare număr de persoane sunt victime ale apei nepotabile, scrie săptămânalul L’Express.
În aceste ţări apa este contaminată din cauza activităţilor umane şi animale. Acest lucru favorizează transmiterea unor boli precum holera, hepatita sau chiar diareea, care ucide anual 1,8 milioane de copii. Şi ţările dezvoltate sunt victime ale activităţii umane şi animale foarte poluante, dat apa nepotabilă nu ucide atâţia oameni.

Există mai multe explicaţii pentru acest fapt. Mai întâi, în ţările dezvoltate apa este tratată. Apoi, există mijloace de tratare a bolilor precum diareea sau hepatita. În cele din urmă, toţi locuitorii din ţările dezvoltate au, în general, acces la apa potabilă fără nicio dificultate, potrivit ziarului. Dacă acum nu se face nimic, în 2020, jumătate din planetă ar putea duce lipsă de apă potabilă, faţă de un sfert, în prezent.

Schimbările climatice ar putea înrăutăţi şi mai mult situaţia. Dacă se mai adaugă la toate acestea şi explozia demografică, situaţia ar putea deveni foarte gravă. Desigur, au fost înregistrate şi progrese, în principal în India şi în China, dar aceste îmbunătăţiri sunt prost distribuite. Este greu de spus dacă apa poate deveni o provocare geopolitică majoră în următorii ani, afirmă autorul articolului.

În prezent, chiar dacă se vorbeşte mult despre acest lucru, există foarte puţine războaie adevărate pentru apă. Dar există deja multe tensiuni legate de această problemă. De exemplu, în China, guvernul a hotărât să reunească toate celelalte ţări traversate de fluviul Mekong (Vietnam, Laos, Cambodgia, Thailanda, Birmania). În faţa marelui număr de baraje construite de guvernul de la Beijing, care, potrivit acestora, seacă fluviul, există îngrijorarea că Mekongul nu va mai ajunge până la mare.

Alt exemplu este cel al Sudanului, unde lipsa apei este la originea mai multor tensiuni şi este considerată chiar de către unii, unul din elementele care au declanşat conflictul care a afectat regiunea Darfur. Organizaţia neguvernamentală ‘Solidarités International’ intervine în ţările cele mai afectate de lipsa de apă potabilă.
Are peste cincisprezece misiuni în lumea întreagă, în Afganistan, Liberia, în nordul Kenyei. Organizaţia pune în aplicare un program de acces la apa potabilă prin foraje şi tratarea apei. Prioritatea acestui ONG este reducerea mortalităţii. Restul vine de la sine dat fiind că accesul la apa potabilă este un adevărat factor de dezvoltare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata