În 25 de ani, peste 40% dintre bărbaţi vor fi celibatari

În primul trimestru al lui 2010, în Rusia s-au înregistrat cu 13% mai puţine căsătorii decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, ruşii începând să prefere concubinajul şi relaţiile libere. Totodată, studiul desfăşurat de Rosstat relevă că numărul de căsătorii oficiale s-a diminuat în special în marile oraşe ale ţării.

Potrivit sociologilor şi psihologilor europeni, în 25 de ani, peste 40 la sută dintre bărbaţi vor fi celibatari şi circa 35 la sută dintre femei vor prefera celibatul. Oficierea relaţiilor va fi preferată doar de persoane trecute de prima tinereţe, notează cotidianul rus Novâie Izvestia.
În opinia directorului Institutului de Demografie din Rusia, Serghei Zaharov, faptul că numărul de căsătorii oficiale este în scădere în Rusia nu constituie un pericol la adresa noţiunii de cuplu. ‘Oamenii vor continua să formeze cupluri şi să dea naştere la copii.

Numărul de persoane care se află în concubinaj nu s-a modificat în ultimii 10 ani, doar că oficierea relaţiilor a devenit un lucru mai rar’. În ceea ce priveşte natalitatea din cuplurile necăsătorite, aceasta este egală cu cea din familiile oficiale. ‘Este vorba despre o renunţare la principiile de viaţă tradiţionale şi nimic mai mulť, subliniază expertul.

Zaharov consideră că mult mai multă atenţie ar merita problema educaţiei pe care copiii o primesc în diverse forme de uniune a părinţilor. ‘Sunt din ce în ce mai mulţi oameni singuri’, comentează psihologul Iana Enikeeva. ‘Bărbaţii nu vor să-şi îngrădească libertatea şi preferă să trăiască în concubinaj. Fără obligaţii, fără simţ de răspundere pentru familiile lor. Astfel de persoane au o atitudine mai superficială faţă de căsătorie şi relaţiile intime’, explică Enikeeva.

De asemenea, interlocutoarea ziarului rus consideră că oamenii nu mai vor să se căsătorească oficial pentru că mizează pe cariera profesională. ‘Acest lucru este caracteristic pentru marile oraşe. În localităţile mai mici sunt mai puţine posibilităţi pentru dezvoltarea profesională şi de aceea valorile familiale nu şi-au pierdut importanţa’, declară Enikeeva.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata