În Cehia revin robele pentru avocaţi

Camera avocaţilor din Cehia a decis ca avocaţii cehi să îmbrace din nou roba, nedând însă nicio informaţie legat de forma exactă a acesteia, în afară de faptul că va avea culoarea albastră, în timp ce violaceul este rezervat judecătorilor iar vişiniul procurorilor, scrie ziarul ceh online aktualne.cz.

Forma viitoarei robe va fi protejată printr-un patent, afirma purtătoarea de cuvânt a camerei avocaţilor, Iva Chaloupkova, robele urmând mai întâi să fie prezentate avocaţilor iar apoi opiniei publice. Camera avocaţilor organizează acum o licitaţie pentru o firmă de croitorie, care să confecţioneze aceste talare avocăţeşti. Firma respectivă va avea circa zece mii de clienţi, avocaţi şi stagiari. Preţul unei robe de avocat nu este cunoscut, însă conform modelului sloven ar putea să coste circa 3.000-4.000 de coroane (120-150 euro).

Chaloupkova declara că se doreşte promovarea vânzării robelor prin internet, pentru ca avocaţii să nu trebuiască să vină după ele la Praga. Avocaţii vor fi obligaţi să poarte talarul atunci când apără clienţii în cauze penale sau cu ocazia proceselor de la instanţele superioare. Piedicile din calea acestei decizii au fost deja eliminate, atât parlamentul cât şi Curtea constituţională dând undă verde, aceasta din urmă respingând plângerea unui avocat din Olomouc, care califica obligativitatea purtării robei drept o atingere a drepturilor sale.

Avocaţii din Cehia au mai purtat talarul în trecut, de exemplu în prima parte a secolului trecut. Purtarea talarului avocăţesc era reglementată prin ordinul ministerului justiţiei din 17.06.1904. În 1948, în cadrul popularizării sistemului judiciar şi a lichidării avocaturii private, robele pentru avocaţi au fost abolite. Acest lucru s-a întâmplat, conform preşedintelui Camerei Avocaţilor din Cehia, Vladimir Jirousek, tocmai ca o consecinţă a degradării sociale programatice a rolului şi poziţiei avocatului.

Potrivit Curţii constituţionale, purtarea talarului îi va ajuta pe avocaţi să lucreze mai bine, prin aceasta ei urmând să simtă mai intens importanţa momentului pentru care l-au îmbrăcat precum şi sarcinile care le revin, aşa cum cinstesc şi profesia de care aparţin, sunt de părere judecătorii curţii. Plângerii respectivului avocat din Olomouc, cum că talarul îi aminteşte de uniformele fără sens din perioada comunistă, judecătorii Curţii constituţionale i-au răspuns că aceia au fost comunişti care i-au dezbrăcat pe avocaţi de robe.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata