În Estul UE, lupta împotriva contrabandei cu ţigări se intensifică

10

La frontiera răsăriteană a Uniunii Europene, lupta împotriva contrabandei cu ţigarete provenite din Ucraina şi Rusia se intensifică, pe măsură ce preţul ţigărilor creşte în restul Europei.

Statele membre de la frontiera estică a Uniunii, precum România, Ungaria, Slovacia şi Polonia sunt în prima linie a combaterii contrabandei cu ţigări, relatează AFP.

‘Există o intensificare a traficului de ţigarete către EU? Din păcate, da, deoarece profiturile sunt de-a dreptul uriaşe’, a declarat Austin Rowan, şeful departamentului responsabil de combaterea contrabandei cu ţigări din cadrul Oficiului european de luptă contra fraudei (OLAF). În timp ce un pachet de ţigări ajunge şi la peste 8 euro în Irlanda sau la mai bine de 5 euro în Franţa, în Ucraina el nu costă decât între 30 de cenţi şi un euro.

Numărul ţigaretelor de contrabandă confiscate în UE a crescut între 2005 şi 2008 de la 4,4 miliarde la 5,2 miliarde. Aceasta nu reprezintă însă decât aproximativ 10% din traficul total cu ţigări de contrabandă, iar prejudiciul total înregistrat anual de bugetul statelor membre este estimat de OLAF la 9 miliarde euro.
Aceste ţigări, contrafăcute sau produse legal dar introduse fraudulos în UE, fără a se plăti taxe, provin în principal din China, Ucraina şi Rusia. După ce OLAF a trimis, în 2009, un ofiţer de legătură în China, acum oficiul vrea să trimită oameni şi în alte ‘puncte fierbinţi’: Kiev, Moscova, Cairo.

Statele membre de la frontiera estică a Uniunii, precum România, Ungaria, Slovacia şi Polonia sunt în prima linie a combaterii contrabandei cu ţigări. Numărul de ţigări capturate în aceste patru state a crescut de la aproximativ 50 de milioane pe an la circa 843 milioane în 2008 şi 891,5 milioane în 2009, potrivit cifrelor obţinute de AFP de la autorităţile vamale.

Numai în Polonia, anul trecut au fost capturate 576 milioane de ţigarete de contrabandă. 54% proveneau din Ucraina. După ce mulţi ani în care au fost simple rute de tranzit către Europa Occidentală, Polonia şi România au devenit acum ‘ţări de destinaţie’, iar majorarea accizelor pentru tutun a făcut ca pieţele lor locale să fie tot mai atractive pentru traficanţi.

În România, afirmă AFP, citând un ziar românesc, unu din patru pachete vândute este de contrabandă, potrivit directorului producătorului de ţigarete Philip Morris. ‘Numai de la începutul lui 2010 au fost confiscate aproape 21 de milioane de ţigarete ilegale, lucru nemaiîntâlnit până acum’, a explicat Dorel Fronea, director în cadrul vămilor.

În 2010, şapte brigăzi canine antrenate pentru depistarea ţigaretelor se vor alătura celor trei deja operaţionale în cadrul autorităţii vamale române. Totuşi, şi traficanţii dau dovadă de imaginaţie: ‘am descoperit ţigarete în camioane care transportau pizza sau hamburgeri, în cisterne, în făină, în pneuri’, explică Marin Turică, şeful Serviciului pentru combaterea infracţionalităţii transfrontaliere din cadrul Poliţiei de Frontieră române.

Reţelele infracţionale, active în Ucraina, au început deja să recurgă la cărăuşi. Plătiţi cu sume cuprinse între 35 şi 50 de euro, aceşti locuitori ai zonelor montane traversează pe jos frontiera către România, cărând în rucsaci ţigaretele. Magazinele în regim duty-free din zonele de graniţă au devenit o sursă de trafic, astfel încât Bucureştiul a decis să limiteze vânzarea de ţigarete în aceste magazine.

România, care are nu mai puţin de 2.000 de kilometri de frontieră cu ţări din afara UE, anulează şi vizele cetăţenilor moldoveni şi ucraineni prinşi că fac trafic cu ţigarete. În 2009, pedepsele au fost înăsprite, astfel încât acum pot fi confiscate şi vehiculele implicate în trafic. ‘Nu vom putea elimina niciodată contrabanda în proporţie de 100%, însă ideea este să o aducem la cel mai scăzut nivel posibiľ, mai spune Fronea.

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online