În Europa, furtuni ca la tropice şi din cauza „efectului Nino”

Inundaţii în Polonia, Ungaria, Slovacia, Franţa. Clima semitropicală din aceste zile din Europa este mai familiară vietnamezilor decât europenilor. Cu toate acestea, evenimentele meteorologice cu care se confruntă continentul nu sunt suficiente pentru climatologi pentru a trage concluzii.

Pentru ei sunt semnificative numai dacă se repetă în decursul anilor, mai precis în decenii, pentru că numai aşa pot descoperi manifestarea unei tendinţe, scrie Corriere della Sera de joi.
„Legat de cauzele vremii rele din Franţa, Polonia şi Italia din aceste zile se pot avansa unele ipoteze, dar este vorba de evenimente de prea mică anvergură pentru a afirma dacă sunt consecinţa unui climat alterať’, a declarat Antonio Navarra, preşedintele Centrului Euro-Mediteranean pentru schimbările climatice şi profesor la Universitatea din Bologna.

„Acum ieşim din două fenomene de mare anvergură precum El Nino şi oscilaţia arctică, capabile să provoace efecte la scară mare, departe de locurile unde îşi au originea. Primul se datorează încălzirii apelor Oceanului Pacific, care survine la circa 3-4 ani odată şi este în fază de epuizare.
Al doilea a generat frigul din lunile trecute în regiunile noastre, însoţit de zăpadă şi ploi. Influenţele lor negative se manifestă şi în Europa”, a afirmat Navarra. El a precizat că adesea fenomenele tind să se suprapună cu alte manifestări locale, făcând dificilă descifrarea tendinţei.

În prezent, temperatura în Arctica are încă o medie ridicată şi prin urmare se pune întrebarea dacă ea ar putea influenţa. Pe de altă parte, faza acută a lui El Nino ar trebui să ducă, statistic, la o vară mai puţin caldă în întreaga Europă, dar acest lucru nu poate fi afirmat cu certitudine. „Chiar şi teribila vară a lui 2003, când Europa a fost sufocată de căldură, pentru climatologi a intrat în normă”, a spus Navarra.

Adesea în trecut s-a atribuit o mare responsabilitate lui El Nino, pe seama căruia istoria climatică pune acţiuni nocive pentru mediu şi populaţiile victime ale inundaţiilor şi secetei. Cele mai afectate sunt în general ţările în curs de dezvoltare de la Pacific şi legate de pescuit şi agricultură.
El Nino este un fenomen haotic, aşa cum spun fizicienii specializaţi în atmosferă, pentru care nu el este previzibil cu o precizie absolută, chiar dacă modelele teoretice elaborate au ajutat, mai ales recent, să se reducă din prejudiciile grave.

După El Nino urmează La Nina caracterizată, dimpotrivă, de o fază de răcire a apelor Pacificului. „În schimbarea anotimpului se întâmplă să se dezlănţuie furtuni şi se poate observa că acestea au devenit mai rare dar mai intense”, a precizat Guido Visconti, climatolog şi directorul centrului de fenomene extreme de la Universitatea din L’Aquila”. „Totuşi, făcând comparaţie cu anii trecuţi, nu există mari diferenţe iar ceea ce se întâmplă ţine de normalitate.

Mai degrabă se constată cât de eronate au fost previziunile elaborate în aprilie pentru luna iunie. Indicau o lună caldă, cu precipitaţii normale, în timp ce media înregistrată de termometru este echilibrată în pofida câtorva zile calde iar ploile sunt mult mai abundente”, a mai spus Visconti. Vremea instabilă va mai dura în următoarele săptămâni. Experta în meteorologie Mario Giuliacci sfătuieşte să ne resemnăm în faţa unei luni iunie anormale.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata