În lipsa unei reforme a pensiilor, Spania ar avea nevoie de 35 de milioane de imigranţi în următorii 40 de ani

Reforma pensiilor este inevitabilă şi necesară, nu presupune scăderea pensiilor, nu ar trebui să-i afecteze pe actualii pensionari, ar trebui să completeze reforma pe piaţa muncii şi să fie abordată de manieră globală, consideră Federaţia pentru studii de economie aplicată (Fedea), care anunţă, potrivit portalului de ştiri al radioteleviziunii spaniole, că Spania va avea nevoie de 35 de milioane de imigranţi dacă nu se va reforma sistemul de pensii.

Cele două alternative considerate de altfel neviabile la reforma sistemului de pensii ar fi, potrivit Fedea, ca fiecare femeie spaniolă să aibă, în medie, cinci copii, ori ca în 40 de ani să ajungă în Spania cel puţin 35 de milioane de imigranţi.
Potrivit previziunilor demografice ale Federaţiei menţionate, sistemul actual de contribuţii sociale – care se bazează pe munca a patru persoane pentru asigurarea venitului unui pensionar – ar trebui să conteze în 2049 pe o populaţie de 65 de milioane de persoane, în condiţiile în care estimările abia ajung la 31 de milioane.

De aceea, spun specialiştii, reforma pensiilor este ‘urgentă şi inevitabilă’, tocmai ca urmare a evoluţiei piramidei populaţiei, şi ţinând cont de faptul că Spania se va confrunta cu cea mai mare creştere a cheltuielilor pentru pensii, după Grecia.

Potrivit lui Luis Garicano, de la London School of Economics, propunerea guvernului spaniol de a creşte vârsta de pensionare, de la 65 la 67 de ani, este ‘curajoasă, pentru că această chestiune trebuie abordată în întregul ei’ – reforma pensiilor fiind necesară, însă coordonată cu reforma de pe piaţa muncii. De aceea, consideră Garicano, dezbaterea asupra pensiilor trebuie să fie una publică, după care să apară un ‘diagnostic tehnic’ şi măsuri concrete, pe baza acestuia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata