În Olanda au început manifestările de comemorare a 125 de ani de la moartea lui Van Gogh

Olanda a lansat, începând de miercuri, 12 noiembrie, un ciclu de manifestări consacrate maestrului postimpresionismului Vincent Van Gogh, de la a cărui moarte se vor împlini 125 de ani în 2015, informează EFE.

Sub genericul ‘Van Gogh 2015, 125 de ani de inspirație’, se vor desfășura multiple evenimente culturale atât în Olanda, locul de origine a artistului, cât și în Franța și Belgia, țări în care s-a desfășurat o bună parte a activității marelui pictor, născut în 1853. Organizatori sunt Fundația Van Gogh Europa, precum și muzee și instituții culturale din cele trei țări menționate.

Prezentarea oficială a programului evenimentelor a fost făcută miercuri la Eindhoven, unde, cu această ocazie, a fost inaugurată o pistă de biciclete cu totul specială, concepută de tânărul artist olandez Daan Roosegaarde. Realizată din elemente care se încarcă cu energie ziua și luminează noaptea, construcția este o interpretare personală a capodoperei ‘Noapte înstelată’ a lui Van Gogh, din 1889.

Pe lângă numeroasele expoziții de artă gândite special pentru acest eveniment în mai multe orașe din Olanda, parcul din Keukenhof, cunoscut și sub numele de ‘Grădina Europei’, va oferi vizitatorilor aranjamente florale, mai ales cu lalele, inspirate din tablourile lui Van Gogh. În pădurea Veluwe, din regiunea Ede, se va organiza un program consacrat artistului, care să îmbine natură, cultură și gastronomie. Iar mai multe festivaluri ca de exemplu cel de arhitectură, GLOW, din Eindhoven, sau Parada de Flori din Zundert se vor număra printre acțiunile ce îl vor avea în centrul lor pe ilustrul pictor.

Totodată, orașul Mons din Belgia, care va fi Capitală culturală europeană în 2015, va găzdui, din ianuarie până în mai, expoziția ‘Van Gogh în Borinage, nașterea unui artist’. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata