În regiunea rusă Volgograd va fi implementată „ora părintelui”

Administraţia oraşului rus Volgograd, sindicatele locale şi consiliile directorale a circa 300 de întreprinderi, între care şi marile uzine ale regiunii, au ajuns la un acord inedit: să ofere mamelor aflate în câmpul muncii câte o oră pe săptămână, în care acestea să se poată ocupa de copiii lor, notează cotidianul rus Novâie Izvestia.

Însă, după cum precizează surse de informaţie din cadrul Administraţiei oraşului Volgograd, o oră plătită de angajator va fi oferită doar acelor mame care au doi sau mai mulţi copii, cu vârste de până la 14 ani. O dată pe săptămână, mamele vor putea scrie cereri către conducerea întreprinderilor, cu solicitarea de a li se acorda aşa-zisa ‘oră a părintelui’, oricând doreşte semnatara.

O asemenea iniţiativă fusese formulată încă anul trecut, de Consiliul Femeilor din regiunea Volgograd, care şi-a motivat demersul prin faptul că una dintre cauzele care a dus la creşterea dramatică a criminalităţii în rândul adolescenţilor din Rusia este timpul insuficient acordat de părinţi educaţiei copiilor. De altfel, există nu doar ‘motive de ordin criminal’, ci şi unele pur administrative.

De exemplu, o mamă poate avea nevoie să se ducă din când în când la grădiniţă sau la şcoală pentru a discuta cu educatoarea sau cu dirigintele copilului, să-şi ducă micuţii la policlinică. ‘Puţine îndatoriri are o mamă?’, lansează o întrebare retorică o angajată a Administraţiei din Volgograd, exprimându-şi nemulţimirea că acordul nu vizează şi mamele din instituţiile municipale.

În mod ciudat, ‘ora părintelui’ ocoleşte şi mamele singure. ‘De această oră beneficiază multe femei de la uzina noastră. Eu, însă, îmi educ singură şi fără niciun ajutor copilul de 7 ani. Mi s-a spus că nu pot beneficia de noua lege, pentru că am un singur copiľ, se plânge o muncitoare de la uzina metalurgică ‘Krasnîi Oktiabr’.
Nici măcar mamele cu mai mulţi copii din Volgograd nu sunt pe deplin mulţumite de noua iniţiativă, considerând pe drept că o singură oră pe săptămână nu este deloc suficientă: numai drumul spre şcoală poate dura mai mult, fără a mai vorbi de vizita la medic, unde statul la coadă se poate întinde şi o jumătate de zi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata