În satul Roşia Montana, primarul preferă aurul patrimoniului mondial UNESCO

Perspectiva înscrierii în patrimoniul mondial al Unesco invită, în general, la visare. Dar nu şi localitatea Roşia Montană, din inima Carpaţilor, al cărei primar a preferat un proiect controversat de exploatare a unei mine de aur, se arată într-un articol publicat joi de agenţia AFP.

În mod automat, dacă Roşia Montană este înscrisă în patrimoniul UNESCO, activitatea minieră nu ar putea să se deruleze. ‘Ori, noi ne dorim acest proiect’, a declarat Eugen Furdui, membru al Partidului Democrat Liberal (PDL). Exploatat de încă de pe vremea romanilor, aurul din această cochetă aşezare atrage poftele avide, într-un moment în care cursul mondial al metalului preţios este în creştere.
Au mai rămas încă 300 de tone, unul dintre cele mai mari zăcăminte ale Europei, potrivit companiei canadiene Gabriel Resources, care vizează această mană preţioasă prin intermediul filialei sale, Roşia Montană Gold Corporation (RMGC) şi care deţine o participare de peste 80%.

A obţinut concesionarea în 1999, dar proiectul său de extracţie sub cerul deschis nu a primit avizele necesare ale arheologilor şi ale celor de la protecţia mediului, în ciuda sprijinului ministrului economiei, Adriean Videanu. Pe lângă opoziţia ecologiştilor, a Ungariei vecine şi a bisericii, oameni de ştiinţă din lumea întreagă denunţă ameninţările pe care acest proiect le presupun pentru vastele reţele de galerii romane descoperite în munţi şi unde ar urma să fie amplasată mina.

O acuzaţie pe care RMGC o dezminte. Anul acesta, arhitecţi şi istorici susţinuţi de ICOMOS, unul din cele trei organisme consultative ale UNESCO, au cerut oficial Ministerului Culturii să înscrie Roşia Montană pe lista locurilor protejate pentru a fi clasificat drept patrimoniu mondial.
‘Roşia Montană păstrează mărturii excepţionale ale istoriei exploatărilor miniere romane, medievale şi moderne’, a declarat Virgil Apostol, arhitect la Muzeul Naţional de Istorie din România, care a elaborat cererea. ‘Experţii din minister studiază în prezent dosarul.

Este evident că este vorba de un sit interesant’, a declarat la rândul său, Csilla Hegedus, consilier ministerial. Primarul susţine că întreaga comunitate locală este împotriva acestei înscrieri. Dar satul este împărţit. ‘Sunt împotriva minei. Avem impresia că suntem ocupaţi de canadieni’, spune băcanul Sorin Jurca, arătând numeroasele afişe ale RMGC lipite pe casele monument istoric achiziţionate de companie.

‘Aici toţi suntem mineri. Nu ştim să facem altceva. Mina Gold este cea mai bună soluţie’, spune, în schimb, Eusebiu Cosa, fost miner în vârstă de 37 de ani.
Asemeni lui, vocile ‘pro’ invocă crearea de locuri de muncă în vremuri de criză.
După ce iniţial a promis 1.200 de locuri de muncă în doi ani în care va fi construită mina, RMGC vorbeşte acum de 2.300 de posturi, fără să intre în detalii. În cei 16 ani de exploatare, 880 de persoane ar fi angajate.

Eugen David, de 45 de ani, fermier din Roşia Montană şi figură a opoziţiei împotriva proiectului, atrage atenţia asupra ‘unei distrugeri ireversibile a mediului înconjurător’ pentru câţiva ani de profit. El mizează în continuare pe agricultură şi pe turismul durabil, bazat pe patrimoniu, precum şi pe soluţia dezvoltării pe termen lung.

‘Dar autorităţile locale fac totul pentru a bloca iniţiativele, brusc au fost ratate fondurile europene pentru dezvoltare’, spune el. Primarul însă nu crede în turism chiar dacă mai mulţi localnici au deschis pensiuni, între care şi un tânăr cuplu de 20 de ani care speră să obţină un venit frumuşel.
În aşteptarea UNESCO, bătălia pentru Roşia Montană continuă. Deşi 651 de familii au acceptat să fie strămutate, oameni precum Eugen, Sorin sau Ovidiu Plic nu vor să plece şi nici să vândă pentru a face loc minei de aur.

Citește și
2 Comentarii
  1. Valentin spune

    Cred ca in primul rand este dreptul celor care traiesc acolo sa hotareasca ce se va face cu zona respectiva. Este trist cum alti oameni care nu au nici o legatura cu zona cred ca stiu ce este mai bine…

  2. Alex spune

    Valentin are dreptate. Nu o companie canadiana, infiintata de un roman condamnat pentru trafic de droguri, ar trebui sa hotarasca distrugerea Rosiei Montane.
    Salvati Rosia Montana!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata