În SUA revine moda de a produce whisky acasă

În SUA revine moda de a produce alcool clandestin, uitată după prohibiţionism, iar statele americane autorizează deschiderea de noi distilerii, informează La Repubblica.

Se numesc „moonshiners”, distilatorii de whisky ilicit, care produc bourbon din tuberculi şi grâu, aşa-numitul „american hooch”, care şi-a croit drum către marile metropole din SUA. Nu numai că numărul distileriilor a crescut aproape peste tot în ţară (peste 200 în decursul ultimilor ani), dar cultura „moonshining” a fost adoptată şi de mişcărui de tineri.

Hipster din New York şi San Francisco, studenţi de la Berkeley University şi de la Columbia, foşti programatori din Silicon Valley şi foşti operatori alimentari texani au descoperit cu toţii potenţialitatea economică a producerii băuturii în casă.
Numărul tinerilor care produc „white dog”, termenul sub care este cunoscut la nivel popular whiskyul produs de moonshiner, este tot mai mare, aşa cum o demonstrează rapoartele poliţiei care au găsit la petrecerile universitare asupra studenţilor sticle pline cu această tărie.

Mai asemănător cu brandyul decât cu whiskyul, băutura este îmbuteliată fără a fi trimisă la învechire în butoaie de lemn. Numele de „white” vine tocmai de la transparenţa sa, deoarece, „white dog” nu are culoarea tradiţională gălbuie a bourbonului ţinut în butoaie de stejar. „Hooch” a ajuns la modă chiar şi printre elevii de la şcolile medii.

Recent, de exemplu, poliţia a fost nevoită să intervină la BonDeCroft, o şcoală medie din Sparta, în Tennessee, unde s-a descoperit o reţea de producători şi consumatori, dintre care cel mai mare nu avea mai mult de 14 ani şi faptul că adolescenţii o transportau în sticle de apă. Astăzi, distileriile recunoscute oficial de toate statele din SUA se cifrează la 13.

Ele sunt asociate în Discus – Distilled Spirit Council of the United States – un lobby foarte puternic care primeşte branduri foarte cunoscute precum Bacardi, Pernod Ricard, Moet Hennessy, Remy Cointreau şi companii mai puţin cunoscute precum Diageo şi Brown-Forman Corporation. Până în urmă cu câţiva ani Discus a reuşit să impună aplicarea foarte strictului Whiskey Act, o lege din 1791, care consideră ilegală producerea în casă a băuturii.

„America era teritoriul micilor distilerii”, afirmă Max Watman, autorul best seller-ului „Chasing the White Dog”, o carte despre underground-ul naţional-alcoolic american. Cu toate acestea, „moonshining”-ul nu a fost niciodată atât de popular ca astăzi.
Fie că se datorează faptului că mişcarea pentru microberării a transformat într-o practică la nivel de masă producerea de alcool casnic, fie deoarece criza economică a determinat o relaxare a restricţiilor statale privind noua afacere, cert este că numărul microdistileriilor creşte vertiginos.

La sfârşitul lui aprilie statul New York a acordat autorizaţia de a produce whisky pentru Kings County Distillery din Brooklyn. căreia îi vor urma New York Distilling Co. şi Brooklyn Brewery, transformând cartierul new-yorkez în centrul renaşterii moonshining-ului american.
Microdistilerii apar şi în alte state americane, printre cele mai faimoase numărându-se Charbay din St. Elena, în California – care pe lângă whisky distilează şi vodcă, tequila şi rom -, Philadelphia Distilling Co – care produce gin şi absint -, House Spirits din Portland, în Oregon – care produce gin şi brandy -, Copper Fox Distillery – care produce unul dintre cele mai bune whiskyuri din malţ din SUA -, şi Republic Tequila – care obţine tequila din fermentaţia agavelor organice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata