În Ucraina s-au descoperit rezerve imense de gaze, suficiente pentru aprovizionarea ei în următorii 1.500 de ani

Oameni de ştiinţă ucraineni şi germani au descoperit rezerve enorme de hidraţi de gaze, cunoscuţi şi drept ‘gheaţa inflamabilă’, în zona economică ucraineană din Marea Neagră, capabile să aprovizioneze cu energie Ucraina pe durata a 1.500 de ani, a anunţat miercuri, 2 iunie,  şeful adjunct al unui departament din cadrul Institutului de biologie pentru mările sudice din Ucraina, Serghei Gulin, doctor în ştiinţe, citat de RBC.ua.

El a făcut parte din echipa de cercetători care au prospectat rezervele de resurse naturale de pe fundul Mării Negre.

Conform estimărilor preliminare, în zona economică ucraineană din Marea Neagră s-ar afla rezerve de gaz metan cel puţin egale cu 100 de producţii anuale de gaz metan în Ucraina. În prezent, pe teritoriul ucrainean se extrag în jur de 20 miliarde metri cubi de gaze pe an.

Astfel, în cazul în care s-ar extrage un volum similar de gaz metan din Marea Neagră cu cel extras de pe uscat, acesta ar fi suficient pentru aprovizionarea Ucrainei pe o durată de 1000-1500 de ani, estimează experţii.

Aşa cum a explicat Evgheni Şniukov, şeful Secţiei de geologie marină şi formare a straturilor de sedimente din cadrul muzeului ştiinţific de istorie naturală din Odesa, hidraţii de gaze reprezintă gheaţa care conţine gaz metan .

Extracţia hidraţilor de gaze este însă un proces extrem de dificil, atrag atenţia experţii. Metanul se evaporă rapid din gheaţă. Prin urmare este nevoie de tehnologii calitativ noi pentru extracţia de gaze din hidraţii de gaze, subliniază ei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata