Înaintea summitului Uniunii Europene, Germania avertizează Turcia: sancțiunile UE rămân în vigoare

Sancțiunile Uniunii Europene împotriva Turciei rămân în vigoare, a avertizat Germania, după ce Ankara a decis să se retragă din Convenția de la Istanbul, un pact menit să combată violența împotriva femeilor și să închidă Partidul Democrat al Popoarelor (HDP) pro-kurd.
Liderii europeni vor discuta legăturile tensionate cu Turcia la un summit al UE de la sfârșitul acestei săptămâni, în vederea actualizării unui acord de migranți din 2016 în baza căruia Ankara a limitat intrările în Europa în schimbul sprijinului financiar al UE.

Anul trecut, UE a amenințat Turcia cu sancțiuni după ce tensiunile legate de o dispută veche de zeci de ani între Ankara și Atena în Marea Mediterană au izbucnit din nou, dar relațiile s-au dezghețat și UE a pus în aplicare planurile de sancțiuni.

Cu toate acestea, deciziile de la Ankara de săptămâna trecută au diminuat speranțele din blocul celor 27 de națiuni pentru o traiectorie stabilă către legături mai bune.

„Există o decalare în estul Mediteranei, (dar) decizia privind HDP sau retragerea Convenției de la Istanbul sunt cu siguranță semnalele greșite”, a declarat ministrul german de externe Heiko Maas după ce și-a întâlnit omologii din UE în pregătirea summitului.
„Prin urmare, vom menține sancțiunile pregătite pe masă și ne rezervăm dreptul de a le impune în cazul în care Turcia se îndepărtează de cursul constructiv pe care l-a luat în ultimul timp, cu privire la subiecte specifice cu UE”, a adăugat el.

Ministrul de externe al Luxemburgului, Jean Asselborn, a avertizat, de asemenea, Ankara.

„Acesta este un drum de întoarcere în Evul Mediu, nu aceasta este calea pe care trebuie să o vedem pentru a reconstrui o relație normală cu Turcia”, a spus el când a ajuns la Bruxelles pentru reuniunea miniștrilor de externe.

Totuși, nu s-a vorbit despre faptul că liderii UE dezghețează planurile de sancțiuni asupra Turciei la un summit de joi și vineri.

Întrebat ce ar fi nevoie pentru ca UE să renunțe la abordarea sa moderată, un înalt diplomat al UE a spus: „Ceva foarte apropiat de un incident militar sau o schimbare dramatică a abordării Berlinului”.

Germania este considerată a câștiga cel mai mult dintr-o actualizare a acordului cu migranții cu Turcia, având în vedere un flux de 890.000 de migranți în 2015, mulți dintre ei trecând prin Turci.

Șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a vorbit despre îmbunătățiri, dar și despre evoluții negative în ceea ce privește Turcia.

„Mixul va trebui luat în considerare de către consiliu”, a spus el referindu-se la ședința liderilor de la sfârșitul săptămânii.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata