Închisorile norvegiene, permis de acces în „paradisul social” pentru infractorii români şi ruşi

Liderul partidului liberal norvegian Venstre, Trine Skei Grande, insistă asupra revizuirii politicii de stat faţă de infractorii străini, infractori care consideră o adevărată fericire să-şi ispăşească pedepsele în prospera ţară scandinavă.

Începând de anul viitor, se plănuieşte extinderea spectrului de asigurări sociale de care aceşti deţinuţi pot beneficia. Grande a propus să se pună punct acestor favoruri, iar banii economisiţi să fie îndreptaţi spre construirea de noi închisori chiar în ţările de baştină ale infractorilor. Sunt vizate în primul rând România şi Rusia, precizează cotidianul moscovit Novâie Izvestia.

Potrivit lui Trine Skei Grande, astăzi ţara sa ‘nu poate să-i trimită pe (infractorii) români şi ruşi să ispăşească în ţara lor pedepsele pentru infracţiunile comise în Norvegia’, însă situaţia ‘trebuie schimbată’ şi este necesar ca statul norvegian să acorde ajutor sistemelor penitenciare ce ‘nu ţin pasul în privinţa modernizării’.

‘Finanţăm o mulţime de proiecte umanitare în Rusia şi România, de ce să nu ne ocupăm de puşcăriile din aceste ţăriľ, a pledat liderul liberal, provocând astfel ample dezbateri în regatul norvagian.

La ora actuală, în închisorile din Norvegia îşi ispăşesc pedepsele peste 1.000 de cetăţeni străini, o treime dintre aceştia fiind originari din Europa de Est şi Africa. În timp ce întreţinerea unui deţinut sănătos costă statul norvegian 300 de euro pe zi, întreţinerea deţinuţilor bolnavi sau invalizi depăşeşte cu mult această sumă. De exemplu, un traficant de droguri ţintuit într-un scaun cu rotile costă statul norvegian circa 30.000 de euro pe lună.

Mai mult decât atât, începând de la 1 ianuarie 2011, contribuabilii norvegieni vor suporta o nouă lovitură. Guvernul ţării a fost nevoit să revizuiască legislaţia privind asigurarea întregului spectru de drepturi sociale pentru deţinuţi.
La baza acestei revizuiri a stat cazul unui violator lituanian, tratamentul căruia într-o clinică de psihiatrie din Norvegia a depăşit 1,5 milioane de euro. Atunci când s-a pus întrebarea cine să plătească, s-a adeverit că bun de plată este statul.

‘Dacă un cetăţean străin a fost închis, în urma unei sentinţe judecătoreşti, într-o închisoare din Norvegia, atunci el se află în mod legal pe teritoriu norvegian. Prin urmare, persoana intră sub incidenţa legii privind asigurarea sa cu toate drepturile sociale de care beneficiază toţi locuitorii ţării’, astfel a comentat situaţia profesorul Asbjörn Sjostad, expert în domeniu.

Legislaţia modificată le oferă infractorilor străini privilegii fabuloase. Dacă pedeapsa este de peste un an, deţinutul are dreptul la servicii medicale complete, la fel ca orice cetăţean norvegian, precum şi la indemnizaţie pentru copil, care se ridică la 400 de euro, cu condiţia ca acest copil să nu frecventeze o grădiniţă norvegiană.

Jurnaliştii din Norvegia au calculat imediat suma pe care statul norvegian va fi nevoit să o plătească, de exemplu, unui ţigan român, care are în ţara sa zeci de copii, iar naţiunea norvegiană s-a îngrozit. Venitul mediu anual este în România de circa 4.000 d euro. Această sumă va putea fi câştigată de un tată cu mulţi copii într-o singură lună de detenţie într-o închisoare norvegiană, prin simplul fapt că este părinte.

‘Minunile’ norvegiene nu se încheie aici. Începând de anul viitor, legislaţia ţării va începe practic să stimuleze comiterea de către cetăţenii străini a unor infracţiuni grave, care se pedepsesc cu peste 3 ani de închisoare. De la 3 ani în sus, deţinutul intră sub incidenţa legii privind pensiile şi poate beneficia, la atingerea vârstei de 67 de ani, de pensia minimă în valoare de 60 de euro pe lună. Ucizi, ciopârţeşti, violezi pe cineva – ‘pupi’ 10 ani de detenţie şi bătrâneţea îţi este asigurată!, comentează ziarul rus.

Abia acum, punând litera legii în practică, politicienii norvegieni au conştientizat în ce groapă au aruncat ţara. Infractorii străini veneau şi înainte în Norvegia ca albinele la miere, fiind chiar încântaţi să ajungă după gratii. Acum, însă, cum au toate motivele să se teamă norvegienii, spre ţara vor da buluc mii de infractori străini, dornici să-şi asigure bătrâneţea.

În parlamentul Norvegiei deja au avut loc audieri pe marginea acestui subiect. Un grup de deputaţi a propus revizuirea legii privind asigurarea drepturilor sociale pentru deţinuţi şi se aşteaptă ca o decizie să fie luată în luna mai. Norvegia este legată de o serie de acorduri cu alte ţări membre ale Uniunii Europene (UE), acorduri ce vizează protecţia socială a persoanelor. Semnând aceste acorduri, politicienii norvegieni nu s-au gândit că un ‘permis spre paradisul social’ îl poate constitui chiar şi închisoareą conchide Novâie Izvestia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata