India va diviza regiunea Jammu-Kashmir în două entități distincte

 Autoritățile de la New Delhi au decis separarea, joi, a provinciei Jammu-Kashmir în două teritorii federale distincte, aflate sub autoritatea Indiei, în pofida mișcărilor locale de protest față de această inițiativă, relatează site-ul agenției Reuters.

Premierul indian Narendra Modi a retras, în august, autonomia regiunii Kashmir și a decis ulterior divizarea teritoriului în două entități separate, aflate sub controlul direct al autorităților de la New Delhi, una numită Jammu-Kashmir, iar cealaltă, cu statutul de enclavă budistă, numită Ladakh.

Complementar, India a instalat mii de trupe în regiunea musulmană a provinciei Kashmir, în cadrul căreia militanții separatiști luptă împotriva guvernării indiene, și a efectuat o serie de arestări pentru a preveni escaladarea violențelor.

Protestele de stradă manifestate ca reacție la măsurile Indiei s-au amplificat, iar zeci de persoane au murit, în ultimele săptămâni, în urma atacurilor realizate de militanții din regiune.

Tensiunile dintre India şi Pakistan s-au amplificat după ce Guvernul de la New Delhi a decis, spre nemulţumirea Islamabadului, anularea statutului special de autonomie al regiunii cu populaţie majoritar musulmană Jammu-Kashmir.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata