Industria românească de IT rămâne factorul de accelerare a creşterii economice

Industria românească de IT ia şi de data aceasta parte la CeBit cu un stand propriu, participarea dezvoltatorilor de software, a furnizorilor de servicii IT şi a altor specialişti din România fiind şi de data aceasta considerabilă, cu un total de 14 expozanţi.

Împreună, aceştia demonstrează competenţa multilaterală a ţării IT numărul unu din Europa, făcând reclamă României ca arie a inovaţiilor, scrie portalul de ştiri german presse-kostenlos.de.
‘Industria de IT este coloana vertebrală a economiei româneşti’, afirma Valerica Dragomir, director executiv ANIS, o asociaţie patronală din domeniul firmelor de dezvoltare a software-ului.

O mare parte din creşterea economică se datorează puterii de inovaţie a ramurii IT şi mai ales dezvoltatorilor de software. România s-a dovedit o piaţă solidă pentru outsourcing (externalizare) şi nearshoring (externalizare în zone apropiate), în stare să îndeplinească chiar şi înalte standarde şi mari aşteptări vest-europene. Software-ul din România a devenit o marfă de export de succes.

Cifra totală de afaceri din sectorul românesc de IT a crescut în 2008 cu 22 la sută, la un total de 2,5 miliarde euro. Vânzările au crescut în acelaşi an cu 27 la sută, la un total de 1,9 miliarde euro. Anul trecut, industria românească de IT a pierdut în urma crizei mondiale mai mult decât se aştepta, înregistrând o scădere cu 25 la sută a vânzărilor.

Companiile au amânat deciziile strategice şi au redus în toate domeniile costurile şi investiţiile, explica Dragomir. Acest lucru a afectat şi industria de IT din România. Dragomir apreciază însă evoluţia sub criterii diferite. Astfel, companiile ale căror produse erau destinate mai ales pieţei interne româneşti şi producătorii de hardware şi alte produse tehnice au fost mai puternic afectaţi de criză decât companiile şi furnizorii de servicii orientaţi către export.

În România, companiile pot achiziţiona relativ ieftin soluţii complexe de software şi servicii IT, continua Dragomir, motiv pentru care mulţi s-au folosit de criză pentru a se dedica outsourcingului IT. Puterea de inovaţie a sectorului IT din România şi experienţa sa dovedită reprezintă un element stabilizator al comerţului exterior românesc, ramura IT fiind garantul şi motorul creşterii economice din România, opinează Dragomir.

Conform acesteia, în Europa nu există o locaţie mai atractivă şi mai solidă de nearshoring, care să vină într-o astfel de măsură în interesul clienţilor vest-europeni şi internaţionali precum România, atât din punct de vedere al exigenţelor de specialitate cât şi din punct de vedere al factorilor culturali şi soft. Standul comun al companiilor româneşti de IT de la CeBit se bucură între timp de o lungă tradiţie.

Participarea românească la CeBit este finanţată prin programul de stimulare a exportului al Ministerului Economiei, Comerţului şi mediului de afaceri şi prin intermediul Centrului Român pentru Promovarea Comerţului şi Investiţiilor Străine, fiind coordonată de ANIS. Romania IT prezintă şi anul acesta la CeBit numeroase inovaţii şi demonstrează competenţa de specialitate excelentă a ţării şi a diferitelor companii.

Standul Romania IT se găseşte în hala expoziţională 4, cu numărul de stand B56. Romania IT este o iniţiativă care îşi are originea în 2006, fiind formată din parteneri publici şi privaţi. Membrii acesteia sunt ministere, organizaţii de stat, asociaţii industriale şi companii din sectorul IT. Scopul Romania IT este prezentarea şi scoaterea pe piaţa externă a României ca locaţie IT.
Marca Romania IT a fost prezentată la CeBit 2007 ca proiect comun şi introdusă în mediile de specialitate. Partenerii români iau astfel parte la târguri IT şi congrese din domeniu sub această marcă.

CeBitfirmefurnizoriITserviciisofturitirguri
Comentarii (0)
Adaugă comentariu