Industriașii europeni pun la îndoială focalizarea subvențiilor pentru energie

110

Din punct de vedere energetic, Europa nu ar trebui să cheltuiască miliarde pentru subvenții pentru consumul de combustibili fosili, ci să se concentreze, în schimb, pe reducerea cererii și pe tranziția către surse regenerabile, potrivit industriașilor europeni.

„Este ceva în neregulă în ce se duc banii”, a declarat Philippe Delorme, șeful operațiunilor europene la grupul industrial Schneider Electric, pentru Financial Times. „Înțeleg durerea. (Oamenii) țipă dracului pentru că nu își pot plăti facturile. Dar ne cheltuim toți banii pe calmante pe termen scurt, mai degrabă decât să ne vindecăm boala.

Reducerea cererii pentru combustibili fosili și tranziția către surse regenerabile

În plus, „Există o nevoie urgentă de a reduce dependența de acești combustibili cu emisii mari de carbon și de a aborda ineficiențele în utilizarea energiei”, a spus el.

Dimitri Papalexopoulos, președintele Titan Cement și vicepreședintele Mesei rotunde europene pentru industrie, a declarat că este de înțeles că guvernele încearcă să atenueze durerea creșterii prețurilor la energie pentru gospodării și întreprinderi în această iarnă, dar aceste subvenții nu sunt sustenabile.

„Nu se acordă suficientă atenție orizontului de cinci până la opt ani”, a spus el. Accentul ar trebui să se pună pe accelerarea tranziției către energia regenerabilă, asigurându-se totodată că cât mai mult posibil din valoarea inovării rămâne în Europa, a adăugat el.

Subvențiile globale pentru consumul de combustibili fosili au fost de peste 1 miliard de dolari anul trecut, cea mai mare sumă înregistrată, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie.

Grupul de reflecție economică Bruegel estimează că statele membre UE au alocat peste 657 de miliarde de euro pentru a proteja consumatorii de creșterea costurilor la energie începând cu septembrie 2021, doar Germania reprezentând 265 de miliarde de euro.

Nu toate acestea vor subvenționa consumul de combustibili fosili, a spus Simone Tagliapietra, autoarea raportului Bruegel. Dar combustibilii fosili reprezintă în prezent aproximativ 70% din mixul energetic al Europei, ceea ce sugerează că o mare parte din cheltuieli vor merge în acest sens.

„Nu putem continua să avem subvenții generalizate pentru energie”, a spus Tagliapietra. „Toate guvernele ar trebui să vizeze numai consumatorii vulnerabili și să-i stimuleze să devină ecologici. Acest lucru va ajuta structural Europa să iasă din această situație pe termen lung.”

Benoit d’Iribarne, șeful departamentului de producție la gigantul de materiale de construcție Saint-Gobain, a fost de acord. „Subvențiile generale nu sunt cea mai bună modalitate de a cheltui bani”, a spus el. „Dacă am putea cheltui jumătate sau o treime din aceasta pentru a accelera tranziția, ar fi mult mai bine pentru Europa și industriile sale. Dacă reducem cererea, reducem și costul energiei.”

Comentariile vin în momentul în care Comisia Europeană pune ultimele atingeri unui pachet de măsuri menite să răspundă Legii de reducere a inflației din SUA, care oferă stimulente pentru energie curată de aproximativ 369 de miliarde de dolari.

Industria europeană speră că planul va aborda unele provocări de lungă durată, cum ar fi costurile ridicate ale energiei blocului în comparație cu SUA și Asia, o piață energetică fragmentată și o reglementare complexă.

Europa a fost devreme în planificarea sa pentru tranziția la energie regenerabilă, dar „prea lentă pentru a fi implementată”, a spus d’Iribarne.

Jori Ringman, director general la Cepi, organismul comercial pentru industria europeană de hârtie și celuloză de 95 de miliarde de euro pe an, a declarat că îmbunătățirea eficienței energetice a fost unul dintre primii și cei mai importanți pași în tranziție. „Începem cu eficiența energetică pentru că știm că energia curată va fi o marfă limitată”, a spus el.

Industria hârtiei nu a cerut subvenții pentru energie, a adăugat el. „Trebuie să scăpăm de dependența noastră de gaze naturale. Avem oportunități, dar avem nevoie de un mediu mai bun de reglementare și de autorizare. Dacă vrei doar să pui niște panouri solare pe acoperișul fabricii tale, nu ar trebui să dureze ani și ani pentru a obține un permis.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online