Inflația din Spania a scăzut în martie la minimul ultimelor 20 de luni, datorită scăderii prețurilor la energie

19

 

Rata inflației din Spania a scăzut mai mult decât se aștepta în martie, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimele 20 luni, deoarece prețurile energiei s-au redus față de anul precedent, când invazia Rusiei în Ucraina le-a făcut să crească.

Indicele prețurilor de consum – care măsoară ceea ce plătesc consumatorii pentru bunuri și servicii – a crescut cu 3,1% în martie în ritm anual, măsurat după standardele armonizate ale Uniunii Europene, în scădere bruscă față de creșterea de 6% în ritm anual înregistrată în februarie, au arătat joi datele preliminare ale biroului spaniol de statistică INE.

Acest lucru marchează cea mai mică rată a inflației din iulie 2021 și a fost sub 4,2% așteptat de economiști într-un sondaj de la The Wall Street Journal.

Indicele prețurilor de consum a crescut cu 3,3% în martie, în conformitate cu standardele naționale, încetinind de la creșterea de 6% înregistrată în februarie.

Scăderea accentuată a inflației anuale a fost determinată în principal de prețurile mai mici la energie decât cu un an înainte, când a început războiul din Ucraina. Prețurile la electricitate și combustibil au scăzut în martie, în timp ce au crescut în aceeași lună a anului precedent, a declarat INE.

Inflația de bază – care exclude categoriile mai volatile de alimente și energie – a încetinit ușor la 7,5% în martie, de la 7,6% în februarie.

Comparativ cu luna precedentă, prețurile de consum au crescut cu 0,4% după standardele naționale și au crescut cu 1,1% după standardele armonizate ale UE, a declarat INE.

Inflația spaniolă ar trebui să ajungă la o medie de 3,7% în 2023, în scădere față de 4,9% anticipat anterior, potrivit proiecțiilor Băncii Spaniei. Cu toate acestea, se așteaptă ca inflația de bază să scadă într-un ritm mai lent decât inflația globală, potrivit buletinului economic din martie al băncii.

 

Sursa – www.marketwatch.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online