Instalaţiile nucleare americane, insuficient pregătite să facă faţă unor dezastre naturale

Instalațiile nucleare americane trebuie mai bine pregătite pentru a face față unor eventuale catastrofe naturale precum cutremure, tsunami sau inundații, relevă un raport publicat joi și citat de AFP.

Intitulat ‘Lecții ale accidentului nuclear de la Fukushima pentru ameliorarea securității centralelor americane’, acest raport a fost comandat în urma catastrofei nipone din martie 2011.

Abordarea reglementării și securității instalațiilor nucleare din SUA ‘este în mod clar neadaptată pentru a împiedica accidente în care miezul reactorului s-ar topi și pentru a le atenua consecințele’, notează raportul.

Chiar dacă un anumit număr de schimbări au fost deja efectuate în centralele americane ca urmare a catastrofei de la Fukushima, regulile actuale de securitate se bazează pe certitudinea că instalațiile nucleare ar putea face față problemelor de echipamente, penelor, întreruperilor de curent și altor disfuncționalități.

Dar istoria a arătat că cele mai grave accidente nucleare — de la Fukushima Daiichi, Three Mile Island și Cernobâl — ‘au fost declanșate toate de evenimente neprevăzute’, afirmă raportul.

Catastrofe naturale, erori umane sau întreruperi de curent electric la scară largă ‘pot afecta regiuni întinse și mai multe centrale nucleare’, avertizează John Garrick, inginer în domeniul nuclear și coautor al raportului.

Acesta nu a relevat erori din partea autorităților japoneze înainte de catastrofa din 11 martie 2011, când un cutremur și un tsunami au întrerupt curentul centralei de la Fukushima, provocând daune severe miezurilor celor trei reactoare.

Raportul le cere reprezentanților autorităților de reglementare din SUA să se aplece activ asupra ultimelor date științifice referitoare la riscurile naturale și să-și revizuiască cunoștințele.

‘Noi probe arată că anumite evenimente nu sunt atât de rare cum se credea’, adaugă Garrick.

Astfel, centralele ar trebui să fie pregătite să facă față unei catastrofe naturale care le-ar avaria structura și care ar provoca o dispersare a materiei radioactive dincolo de raza de urgență de 16 km care le înconjoară, afirmă raportul.

Textul pune în lumină necesitatea de a se examina planurile de urgență pentru o alimentare electrică în caz de avarie, de exemplu.

Documentul recomandă, de asemenea, o mai bună pregătire a personalului, care ar putea avea de gestionat catastrofe, și cere guvernului ‘să introducă concepte recente de riscuri în reglementarea securității instalațiilor nucleare’.

Riscul de catastrofe naturale nu este mai mare decât înainte, dar experții înțeleg mai bine astăzi eventualele consecințe, conchide raportul.

SUA dețin 100 de reactoare nucleare, a căror securitate este supervizată de Comisia de reglementare nucleară. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata