Interesul crescând al investitorilor hrănește ambițiile de la Praga

45

Construit cu aproape un secol în urmă pentru a găzdui evenimente de gimnastică în masă, uriașul stadion Strahov cu vedere la orașul vechi al Praga a fost lăsat să se prăbușească și să devină o pată în peisajul capitalei cehe.

Dar, în septembrie, autoritățile orașului au aprobat un plan de 400 de milioane de euro pentru a transforma o parte a stadionului întins într-un centru tehnologic, unde studenții și antreprenorii pot testa roboți sau drone, pot lucra la inteligență artificială sau inginerie medicală și pot dezvolta noi idei de afaceri.

„Pentru scena start-up-urilor, va însemna că, în mijlocul Europei, vor exista facilități de calitate, cu o suprapunere în mediul academic”, spune Veronika Kramaříková, prorector pentru dezvoltare și strategie la Universitatea Tehnică Cehă din Praga. unul dintre partenerii principali ai proiectului.

Construcția la reamenajare ar trebui să înceapă înainte de sfârșitul anului și să dureze „până în 2030, poate mai mult”, adaugă Kramaříková.

Cu toate acestea, cu probleme importante nerezolvate – în special dacă dezvoltarea va primi mai multe subvenții naționale și UE – unii oameni de afaceri locali sunt sceptici cu privire la finalizarea proiectului.

Totuși, inițiativa Strahov demonstrează ambițiile mai largi ale Pragai ca centru pentru companii cu creștere rapidă.

Structura prăbușită a lui Strahov a devenit o pată pe peisajul capitalei cehe © Petr Šelomovský/FT

În această lună, guvernul național a alocat 1,3 miliarde de coroane (57,5 milioane de dolari) pentru finanțarea start-up-urilor și spin-off-urilor pentru a stimula competitivitatea Cehiei în tehnologia digitală. „Scopul este de a sprijini zonele selectate cu potențial mare în care piața are nevoie de ajutor din diverse motive – de exemplu, în transferul de tehnologie de la cercetarea de ultimă oră la practică”, spune Jozef Síkela, ministrul comerțului și industriei.

Misha Votruba, directorul Gradus/RSJ, un fond ceh de biotehnologie, notează deja progresele înregistrate. „Ceea ce crește cu adevărat rapid în acest oraș și țară – și unde vedem că suntem la vârf – este matematica și inteligența artificială”, spune el. „Dacă te uiți, de exemplu, la inteligența artificială, o mulțime de dispozitive de activare vin acum din această parte a lumii.”

Creșterea a fost alimentată de o creștere a investițiilor. Multe start-up-uri cehe obțin capital în stadiu incipient de la susținători locali, apoi atrag investitori străini în rundele ulterioare de finanțare.

„Din ce în ce mai mulți investitori străini caută Republica Cehă și Praga pentru a finanța potențiale tranzacții, dar cei mai mulți se uită la etapele ulterioare (de finanțare)”, spune Jaroslav Trojan, managing partner al companiei de capital de risc Nation 1 VC. El citează un roadshow recent din Berlin pentru unele dintre start-up-urile grupului: „Sunt sigur că unele dintre aceste companii vor putea acum să strângă capital de la germani”.

Mai mulți investitori străini se uită la Republica Cehă pentru a finanța tranzacții

Este posibil ca Praga să nu provoace încă Berlinul, dar are o scenă vibrantă de capital de risc care pur și simplu era inexistentă când consilierul american de capital de risc Alan Chelko a sosit în 2005, la scurt timp după ce Republica Cehă a aderat la UE. La acea vreme, „nu existau povești de succes și capital foarte limitat aici”, își amintește Chelko. „Când mă uit la sectorul VC din Cehia acum, este zi și noapte.”

Scena start-up-urilor este, de asemenea, în creștere, deoarece „acum vin mult mai mulți bani dincolo de capitalurile de risc tradiționale”, spune Michal Zálešák, managing partner și co-fondator al companiei de capital de risc Lighthouse Ventures. Birourile de familie investesc bani în tehnologie, în timp ce antreprenorii de succes folosesc o parte din veniturile lor pentru a-și lansa propriile vehicule de investiții.

El subliniază „activitate transfrontalieră semnificativă”, adăugând: „De asemenea, obținem multe investiții din Polonia în start-up-urile noastre, precum și în Slovacia”.

Investitorii de mai departe profită de progresele tehnologice cehe și ajută câteva dintre start-up-urile sale să ajungă sau să se apropie de statutul de unicorn – o evaluare de cel puțin 1 miliard de dolari.

 

Compania cehă de software Productboard a devenit un unicorn anul trecut, după ce a strâns 125 de milioane de dolari de la investitori conduși de Dragoneer, cu sediul în San Francisco. Productboard a spus că tranzacția și-a evaluat afacerea la 1,7 miliarde de dolari.

Poveștile de succes mai vechi beneficiază de circumstanțele pozitive – în special în securitatea cibernetică, unde unele start-up-uri urmează exemplul Avast, fondat la Praga în anii 1980 și unul dintre primii dezvoltatori de software antivirus. Avast a fost listat la Londra în 2018 și a fost achiziționat în 2021 de NortonLifeLock într-o tranzacție de 8 miliarde de dolari.

Ondrej Bartos, care, în 2009, a co-fondat Credo Ventures, una dintre primele firme de capital de risc din Praga, citează un raport care arată că peste 10% dintre start-up-urile cehe au strâns fonduri anul trecut – un raport care sugerează că „există chiar și prea mulți bani acum”, spune el.

Cu toate acestea, adaugă: „Sunt mult mai multe start-up-uri, dar simt că mai avem un drum lung de parcurs”.

O barieră în calea intrării start-up-urilor este mediul de reglementare ceh, care „lasa mult de dorit”, spune investitorul Philip Staehelin. Într-un loc precum Marea Britanie, „este mult mai ușor să înființezi o companie”.

În același timp, totuși, Staehelin recunoaște atractivitatea costurilor de funcționare scăzute în Republica Cehă, ceea ce poate oferi start-up-urilor o șansă mai mare: „Rata de ardere aici este minusculă. . . un pic de bani merge mult.”

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online