Interminabilul proces al lui Hodorkovski

Moscova prelungeşte procesul magnatului pentru a împiedica eliberarea sa, care ar trebui să aibă loc anul viitor. Mihail Jodorkovski, fost patron al companiei petroliere Yukos (prima din Rusia ulterior falimentată) este la închisoare de şapte ani şi ar trebui să fie eliberat la 24 octombrie 2011.

Punerea sa în libertate, în ajunul alegerilor prezidenţiale (la începutul anului 2012) ar fi un semnal privind intenţiile Kremlinului şi i-ar putea face probleme lui Vladimir Putin care este considerat principalul responsabil al condamnării lui Hodorkovski, notează ziarul El Pais.
Oficial, eliberarea magnatului depinde de procesul care, în baza noilor capete de acuzare prezentate în 2007, este judecat într-un tribunal din Moscova alături de asociatul său Platon Lebedev.

El este acuzat de deturnarea a 900 de miliarde de ruble (24 miliarde de euro) rezultaţi din furtul a 350 milioane de ţiţei obţinut între 1998 şi 2003. Apărarea susţine că acuzaţia contrazice primul proces de ‘fraudă fiscal” invocat atunci şi care este incompatibil cu ‘furtuľ incriminat acum.
În sectoarele liberale şi între apărătorii drepturilor omului, procesul este văzut ca un exemplu de complicitate între puterea politică şi cea judiciară. ‘Eliberarea lui Hodorkovski este foarte importantă pentru ameliorarea climatului internaţional şi atragerea capitalului străin’ spune analistul Evgheni Gontmaher.

El corelează posibila candidatură a lui Dmitri Medvédev la preşedinţie de eliberarea oligarhului. ‘Hodorkovski va ieşi a doua zi după ce Putin va pierde influenţa asupra puterii’. Săptămâna trecută, apărarea lui Hodorkovski şi-a adus martorii: fostul şef al guvernului Mihaíl Kasiánov, a declarat că până în 2003 Yukos şi alte companii s-au bucurat de regimuri fiscale regionale privilegiate.

El a amintit că Putin şi Hodorkovski au devenit rivali în 2003 când el a denunţat drept frauduloasă achiziţionarea lui Severnaia Neft de compania petrolieră de stat Rosneft pentru 600 de milioane de dolari. Potrivit lui Kasianov, „Hodorkovski şi Lebedev au fost arestaţi din motive politice’. Oligarhul a sfidat politica lui Putin.

Pus în libertate el ar putea îngroşa rândurile opoziţiei şi să fie una din piesele deranjante ale plângerilor internaţionale la adresa Rusiei, având în vedere că principalele active ale Yukos au fost ‘înghiţite’ de Rosneft prin metode ingenioase. Judecătorul Viktor Danilkin nu a permis să fie citaţi la proces nici Putin, nici Igor Secin, viceprim-ministru şi şef al consiliului director al Rosneft, considerat principalul instigator împotriva lui Hodorkovski.

Încărunţit şi mai robust, Hodorkovski a profitat de perioada cât a fost închis pentru a scrie şi a reflecta. În Siberia, unde a ispăşit marea parte a condamnării înainte de a veni la Moscova pentru noul său proces, a cusut mănuşi cu un deget, dar tot nu i-a fost înjumătăţită pedeapsa cum se obişnuieşte. Autorităţile penitenciare au considerat că a fost ‘mult prea lent’, fără să ţină cont de problemele sale de vedere, cum spune avocata sa.

Regimul de detenţie din Moscova este mai rău decât în Siberia între altele pentru că vizitele familiei sunt îngrădite. Hodorkovski a început o grevă a foamei în semn de protest pe care a întrerupt¬o când a aflat că Dmitri Medvedev a fost informat de cazul său. Hodorkovski este orgolios, iar Putin, încăpăţânat. Şeful guvernului a insinuat că oligarhul ar putea fi implicat în asasinate.

Însă moartea în închisoare a avocatului lui Serghei Magniţki şi a Verei Tiífonova îngrijorează în sens contrar. La întrebarea dacă Hodorkovski ar putea fi ‘eliminat”, precum Magniţski, avocatul Vadim Kliuvgant a răspuns că apărarea consideră important „să împiedice ca Hodorkovski să cadă în uitare”, pentru că în acest caz ar redeveni realitate zicala lui Lenin: ‘Dacă dispare persoana, disapare şi problema”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata