Internetul s-a mobilizat pentru a veni în ajutorul „naufragiaţilor” norului de cenuşă

Site-urile de internet abundă începând din weekend cu propuneri de soluţii alternative de cazare şi de transport pentru călătorii aflaţi în dificultate din cauza norului de cenuşă care a paralizat traficul aerian european, relatează marţi cotidianul Le Figaro.

‘Suntem blocaţi la Florenţa, în Italia. Avem nevoie de transport spre sudul Suediei. Însă ar fi OK şi în nordul Germaniei sau Danemarcei’. Aşa suna un apel lansat luni la prânz pe Facebook de suedeza Emma. La trei minute de la postarea acelui mesaj pe un grup dedicat ‘naufragiaţilor de vulcan’, Patricia i-a răspuns: ‘Dacă puteţi să mergeţi până la Budapesta, puteţi lua de acolo un autocar care ajunge la Copenhaga’. Soluţia nu este ideală, însă ea merita menţionată, scrie Le Figaro.

Începând din weekend, iniţiativele s-au multiplicat pe internet pentru a propune mijloace de transport alternative. Pe Facebook, grupul ‘Carpool Europe’ numără deja 2.000 de membri care schimbă în timp real planuri şi idei.

De asemenea, mobilizarea este importantă pe Twitter. Cu ajutorul cuvintelor-cheie ‘ashtag’ sau ‘volcan’, poţi accesa zeci de planuri pentru a găsi o maşină, un autocar, un feribot… sau chiar şi o barcă cu motor: pe tot parcursul weekendului, contul @calaisrescue a propus curse dus-întors între Calais şi Dover cu ajutorul unor bărci gonflabile. Douăzeci şi cinci de persoane au reuşit să treacă astfel Canalul Mânecii duminică după-amiază, până când autorităţile maritime franceze au interzis aceste traversări periculoase.

Pentru nostalgicii traficului transatlantic, site-ul marinetraffic.com înregistrează şi localizează în timp real toate vapoarele de pe toate mările din lume. Pentru fiecare navă – cargo, feribot sau iaht privat – pot fi aflate informaţii referitor la portul-mamă şi la destinaţie.

Pe de altă parte, potrivit Le Figaro, internetul vine şi în ajutorul numeroşilor turişti blocaţi în străinătate care ar putea avea probleme în a-şi găsi un loc de stat în aşteptarea revenirii în ţară.

În afară de celebrul couchsurfing.com, unde aproape două milioane de persoane din întreaga lume pun la bătaie un loc pe canapea sau o saltea pneumatică, anumite reţele s-au mobilizat special pentru această ocazie. În ceea ce-i priveşte pe francezi, aceştia pot apela la Frenchmorning.com, care a lansat operaţiunea ‘Solidaritatea-Adăpostire’ pentru a veni în ajutorul francezilor blocaţi şi fără asistenţă.

În fine, mai multe site-uri, precum ashaltert.com, le permit utilizatorilor să urmărească în timp real traiectoria norului de cenuşă şi să supravegheze activitatea seismică a vulcanului islandez. Operatorul de telefonie islandez Mila a instalat trei webcam-uri în jurul vulcanului pentru a-i monitoriza în direct activitatea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata