Interzicerea coridelor în Catalonia dezlănţuie confruntări la nivel naţional

Parlamentul local al Cataloniei a interzis, prin acceptarea unei iniţiative legislative populare, coridele în această regiune, începând cu 1 ianuarie 2012.

Cotidienele spaniole de joi analizează efectele acestei decizii, considerate istorice, luând în consideraţie bucuria celor care urmăreau eliminarea luptelor cu tauri, reacţiile critice ale celor care vor acum să aducă dezbaterea la nivel naţional, în legislativul central, precum şi consecinţele măsurii văzute din străinătate, mai ales în ţările unde au loc coride.

Catalonia dă lovitura de graţie taurilor, titrează cotidianul El Pais vestea că în parlamentul catalan coridele au fost interzise cu 68 de voturi în favoarea iniţiativei legislative menţionate.

Potrivit cotidianului spaniol, rezultatul votului istoric a dat naştere unui val de reacţii în societatea catalană, în cea spaniolă şi în străinătate. Au învins animalele, scrie El Mundo tot pe prima pagină, precizând că cei care au susţinut interdicţia îşi arogă victoria ca pe o măsură de apărare la adresa drepturilor animalelor.
Acelaşi cotidian spaniol notează însă că principala formaţiune de opoziţie de la nivel central, Partidul Popular, va cere guvernului să anuleze interdicţia în Congres şi anunţă prezentarea unui proiect de lege prin care coridele să fie reglementate ca ‘manifestări culturale’ la care au dreptul toţi spaniolii.

ABC consideră că farsa naţionalistă termină cu taurii în Catalonia şi cu o sărbătoare veche de sute de ani. Cotidianul spaniol scrie că aboliţioniştii distrug luptele cu tauri cu 68 de voturi pentru şi 55 împotrivă, iar PP vrea să le apere ca bunuri de interes cultural.
De asemenea, publicaţia menţionată îi citează pe miniştrii Chaves (administraţie teritorială), Blanco (dezvoltare) şi Rubalcaba (interne) care se declară critici faţă de decizia luată în Catalonia, însă consideră că aceasta nu va avea consecinţe la nivel naţional.

Şi cotidianul La Razon scrie despre lovitura de graţie dată de Catalonia taurilor, după ce parlamentul a interzis coridele începând din anul 2012. În vreme ce PP va încerca să treacă de Congres o lege care să anuleze această interdicţie, aboliţioniştii susţin că vor forţa voturi asemănătoare şi în alte comunităţi autonome spaniole, consemnează publicaţia menţionată.

La rândul său, cotidianul El Periodico de Catalunya notează că a fost interzis în parlamentul local un spectacol cu rădăcini istorice – în care animalul este rănit şi în cele din urmă ucis cu lovitura finală. Vestea ar putea fi astfel explicată, consideră publicaţia catalană – însă nimeni nu ar putea înţelege ce s-a petrecut ulterior votului:
ceea ce a făcut executivul regional al Insulelor Canare acum 20 de ani fără ca nimeni să spună ceva, a devenit o ‘dramă’ şi ‘reflectarea unei profunde crize naţionale’ – critică El Periodico reacţia secretarului general al PP, María Dolores de Cospedal, şi a eurodeputatului conservator Jaime Mayor Oreja.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata