Interzicerea pescuirii tonului: „moartea meseriei de pescar”

Franţa se pronunţă pentru interzicerea comerţului internaţional cu ton roşu, o specie pe cale de dispariţie în Marea Mediterană, dar aplicabilă după o perioadă de 18 luni de evaluare a situaţiei acestei resurse. Această decizie este considerată ‘catastrofală’ de către profesionişti, scrie revista Le Nouvel Observateur.

Această poziţie a Franţei este ‘grea’ dar ‘necesară’, a afirmat ministrul ecologiei Jean-Louis Borloo. Imediat, preşedintele Sindicatului pescarilor de ton din Mediterana, Mourad Kahoul, a declarat că întrevede ‘o criză gravă’, solicitând ‘o reuniune de urgenţă’ cu preşedintele Franţei.
Ministrul alimentaţiei, agriculturii şi pescuitului, Bruno Le Maire, a afirmat miercuri, 3 februarie, că poziţia Franţei este ‘echilibrată’, garantând supravieţuirea tonului şi luând în considerare interesele pescarilor.

‘S-a luat o decizie echilibrată, a insistat Bruno le Maire, pentru France Info, care permite garantarea regenerării resurselor de ton roşu (…) luând în considerare constrângerile economice şi sociale ale pescarilor’.
În Franţa sunt înregistrate douăzeci şi opt de nave de pescuit industrial de ton. Henri Gronzio, preşedintele Comitetului regional pentru pescuit, afirmă că interzicerea vânzării tonului ar însemna ‘moartea meseriei’ de pescar, cu importante consecinţe sociale pe litoralul mediteranean.

Deoarece un număr de 10-12 oameni se îmbarcă pentru campania de pescuit (din ce în ce mai scurtă, o lună în 2010), iar trei persoane lucrează la sol pentru fiecare om îmbarcat.
Unii pescari încearcă să fie optimişti, dar cer clarificări din partea guvernului: ‘dacă termenul de 18 luni este pentru efectuarea de studii ştiinţifice (privind nivelul resurselor de ton din Mediterana), atunci mai sunt speranţe’.

Pescarii sunt convinşi că sunt suficiente resurse, menţionând în acest sens un document al Ifremer, Institutul francez de cercetare pentru exploatarea mării, care a efectuat zboruri deasupra golfului Leului pentru observarea bancurilor de ton.
‘Observaţiile Ifremer arată că există ton suficient’, afirmă Bertrand Wendling, directorul general al Sathoan, o organizaţie care reprezintă interesele unor pescari de ton din portul mediteranean Sete.

Sathoan a reafirmat miercuri că se opune înscrierii tonului roşu în anexa 1 la Convenţia ONU privind traficul cu specii ameninţate de dispariţie, ceea ce înseamnă de fapt interzicerea comerţului internaţional.
Pescarii speră că studiile privind nivelul stocului de ton, efectuate sub egida Comisiei Internaţionale pentru Conservarea Tonului din Oceanul Atlantic (ICCAT), vor confirma abundenţa pe care o evocă.

Această comisie însărcinată cu gestionarea tonului roşu la nivel mondial se va reuni în noiembrie la Paris, a precizat parlamentarul Gilles ďEttore, fost raportor pentru pescuit în Adunarea naţională.
Termenul de 18 luni lasă timp oamenilor de ştiinţă ca să publice rezultatul studiilor lor, a adăugat parlamentarul care a considerat că decizia Franţei este ‘înţeleaptă’, deoarece este imposibil acum să li se spună pescarilor care este nivelul real al rezervelor de ton.

Ministrul pescuitului a amintit că decizia prevede şi ‘garanţii’ şi ‘condiţii’ pentru pescari. După evaluarea ştiinţifică a stocului de ton roşu, care va fi cunoscută în octombrie, se va putea hotărî ‘menţinerea pescuitului de coastă’ (10% din cotele de pescuit) şi se vor obţine ‘măsuri adiacente financiare din partea Comisiei Europene pentru toţi pescarii de ton care ar fi obligaţi să renunţe la activitatea lor’.

Dacă oamenii de ştiinţă vor spune în octombrie că ‘sunt resurse suficiente de ton roşu, că s-a regenerat stocul de peşte şi nu sunt îngrijorări în ceea ce priveşte aceste resurse de peşte’, atunci nu va exista niciun motiv pentru a interzice pescuitul, a precizat Bruno Le Maire, adăugând că părerea ştiinţifică va ‘legitima o decizie’.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata