Întrevedere istorică între Papa Francisc şi Barack Obama, axată pe un crez comun: lupta împotriva inegalităţilor

Papa Francisc l-a primit joi, 27 martie,  la Vatican pe preşedintele SUA Barack Obama pentru prima dată de la alegerea sa, în urmă cu un an, fiind o întrevedere istorică axată pe un crez comun: lupta împotriva inegalităţilor, relatează AFP şi Reuters.

Întrevederea, ce a durat 50 de minute, a avut loc în biblioteca Palatului apostolic. ‘Este minunat să vă întâlnesc’, a afirmat preşedintele american în cursul întrevederii cu Papa, faţă de care are o mare admiraţie.

Audienţa a fost urmată de tradiţionala întrevedere cu secretarul de stat, şeful diplomaţiei de la Vatican, Mgr Pietro Parolin. Papa i-a oferit preşedintelui două medalioane din bronz, între care unul reproduce un înger care simbolizează pacea şi solidaritatea, precum şi îndemnul său apostolic publicat în toamnă.

Barack Obama s-a bucurat să primească acest text în care Papa vorbeşte de justiţia socială: ‘Îl voi citi cu siguranţă în Biroul oval când voi fi profund nemulţumit şi sunt sigur că îmi va da forţă şi mă va calma’, a spus el.

La rândul său, preşedintele SUA i-a oferit Papei o cutie cu seminţe de fructe şi legume plantate în grădinile Casei Albe şi destinate simbolic grădinilor reşedinţei de vară ale Vaticanului, la Castel Gandolfo. ‘Dacă aveţi posibilitatea să veniţi la Casa Albă, veţi vedea grădinile’, a afirmat preşedintele Obama.

După întrevederea cu Papa, preşedintele Obama s-a deplasat la Palatul Quirinale pentru a se întâlni cu preşedintele Giorgio Napolitano, după care va avea o întrevedere cu şeful guvernului Matteo Renzi şi va vizita Coloseum-ul.

Crizele din Orientul Mijlociu, din Africa — în special Republica Centrafricană — mediul, imigraţia între America Latină şi America de Nord, urmează să fie de asemenea abordate în cadrul acestor întrevederi.

Potrivit unui sondaj publicat de Universitatea Saint-Leo, Papa este iubit de 85% dintre catolici şi de 63% dintre americani, în timp ce numai 47% dintre americani aprobă demersurile preşedintelui american.

Aceasta este pentru a doua oară când Barack Obama se deplasează la Vatican, după audienţa ce i-a fost acordată de Papa Benedict al XVI-lea, în iulie 2009, şi este a 28-a vizită a unui preşedinte american la Vatican. Potrivit Radio Vatican, Obama este al 12-lea preşedinte american care vizitează Vaticanul.

Primul preşedinte american venit în vizită la Vatican a fost Woodrow Wilson, fondatorul Societăţii Naţiunilor, primit în audienţă de Benedict al XV-lea pe 4 ianuarie 1919, după sfârşitul Primului Război Mondial. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata