Întrevederea Băsescu-Aliev: România va avea acces la petrolul caspic

Negocierile sustinute la Bucuresti de presedintele român, Traian Basescu, si de cel azer, Ilham Aliev, s-au soldat cu semnarea unui pachet intreg de documente privind colaborarea si dezvoltarea relatiilor dintre cele doua tari.

Expertii estimeaza ca relatiile de prietenie cu Azerbaidjanul ii vor permite României sa aiba acces la resursele energetice de la Marea Caspica si la proiectele privind transportarea lor in Europa, noteaza cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Chiar daca toate documentele semnate creeaza, intr-o masura mai mica sau mai mare, o baza legislativa pentru intensificarea cu succes a relatiilor dintre Bucuresti si Baku, Nezavisimaia Gazeta evidentiaza unul dintre ele, intitulat “Declaratia comuna privind acordul referitor la stabilirea unui parteneriat strategic intre Republica Azerbaidjan si România”.

Esenta acestui document a fost dezvaluita in timpul conferintei de presa sustinute de cei doi lideri. Presedintele Basescu a declarat ca actuala vizita a presedintelui Aliev incununeaza o mare munca realizata de-a lungul a peste 4 ani. “Astazi, am semnat un document foarte important”, a spus presedintele român, subliniind ca România a mai semnat astfel de acorduri strategice cu doar doua tari. Una dintre ele este Franta, alta – SUA.

Totodata, Basescu a precizat ca, pe baza acestei declaratii, precum si tinând cont de alte acorduri importante, pe viitor guvernele celor doua tari vor stabili un plan in vederea transpunerii in practica a deciziilor ce vor fi luate de România si Azerbaidjan. “Aceasta este un fel de “foaie de parcurs”. Analizând in viitor realizarea ei, vom vedea daca pasii intreprinsi au fost unii corecti sau nu”, citeaza cotidianul rus din declaratiile lui Traian Basescu.

Potrivit unei surse de informatii a Nezavisimaia Gazeta din cadrul Ministerului de Externe al Azerbaidjanului, atât in textul declaratiei, cât si in timpul negocierilor, un loc aparte a fost rezervat subiectelor energetice. Astfel, au fost dezbatute probleme precum realizarea proiectului Nabucco sau cea privind cooperarea in vederea construirii in portul românesc Constanta a unui terminal pentru gaz lichefiat.

Potrivit aceleiasi surse de informatie, Compania Petroliera de Stat a Azerbaidjanului (GNKAR) intentioneaza, prin intermediul României, sa-si extinda activitatea in tarile Uniunii Europene. GNKAR considera ca, la ora actuala, exista posibilitatea de a extinde rezervoarele pentru pastrarea titeiului aflate la Constanta. În acest fel, GNKAR va putea sa-si transporte resursele energetice pe doua trasee.

Primul ii va permite GNKAR sa se ocupe singura de procesele de prelucrare a resurselor energetice deja transportate la uzinele de prelucrare din România si sa realizeze acest lucru impreuna cu colegii români. A doua varianta presupune ca GNKAR sa realizeze tranzitul prin Constanta, continuând sa majoreze capacitatile de pastrare a titeiului din portul românesc si orientându-l apoi spre Trieste.

În opinia analistilor, interesul Bucurestiului pentru resursele energetice azere este absolut firesc. În primul rând, compania româna Transgaz, alaturi de cea germana RWE, de cea austriaca OMV, cea turca Botas, cea bulgara Bulgargaz si cea ungara MOL, sunt participante ale proiectului Nabucco. În al doilea rând, realizarea proiectului Constanta-Triste presupune anumite avantaje pentru România.

În ceea ce priveste Azerbaidjanul, prin dezvoltarea relatiilor cu Bucurestiul el urmareste, alaturi de obiective economice, si unele de ordin politic, deoarece România este una dintre tarile care, pe parcursul ultimilor ani, a spijinit si continua sa sprijine pozitia statului azer in ceea ce priveste conflictul din Nagorno-Karabah, iar acest lucru are o importanta principiala pentru Baku, subliniaza in final ziarul rus.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata