Întrevederea Medvedev-Obama: ratiune in loc de simtire

 
Prima intrevedere dintre liderul rus Dmitri Medvedev si cel american Barack Obama nu a dus la o „resetare” a relatiilor bilaterale, insa a fost un eveniment fara indoiala pozitiv. Încurajator este nu rezultatul inregistrat – care nu exista si nici nu putea exista atât de repede  – ci atitudinea interlocutorilor.
 
Ambii creeaza impresia unor pragmatici, care incearca sa abordeze o atitudine rationala fata de greaua mostenire a trecutului.
În opinia ziarului moscovit Gazeta, Vladimir Putin si George W.Bush nu mai erau capabili la o astfel de abordare, deoarece prea multe sperante fusesera inlocuite de profunde dezamagiri, iar relatiile personale le copleseau pe cele de stat.
 
Reuniunea de la Londra ofera speranta ca intre cele doua tari va exista de acum mai multa ratiune, iar emotii si dezamagiri – mai putine. Ambele parti au constientizat ca trebuie inceput cu probleme in care interesele fie coincid, fie sunt compatibile.
 
De aceea, in prima etapa, in centrul atentiei se vor afla negocierile pe marginea acordului START-1 si Afganistanului. Potrivit  Gazeta, pe  marginea  acordului privind armele  strategice  este  posibila  o solutie reciproc  avantajoasa, cum ar fi reducerea  treptata a  potentialelor  ofensive.  În afara  de  aceasta, negocierile privind reducerea numarului de arme constituie unicul domeniu in care ambele tari sunt egale, iar acest lucru poate functiona ca un important factor psihologic pentru Moscova.
 
Si un acord privind tranzitul afgan este posibil, mai ales ca Rusia nu trebuie sa depuna eforturi considerabile in acest sens. Desigur, dupa retragerea SUA si NATO din Afganistan, aceasta tara va reprezenta noi probleme pentru Rusia, insa aceasta tine deja de viitor. Însa, acordul START-1 si Afganistanul constituie „partea usoara” a negocierilor, in timp ce restul problemelor aflate pe ordinea de zi sunt unele conflictuale, subliniaza Gazeta.
 
Problema privind securizarea comuna in fata unui atac nuclear este una destul de delicata, astfel ca la ea se va ajunge in ultimul rând, in situatia in care nivelul increderii va creste. Aceasta problema ar trebui mai degraba sa incununeze, decât sa declanseze procesul de „resetare”. Situatia cu Iranul este si ea extrem de complicata.
 
Moscova si Washington evalueaza in mod diferit nivelul de amenintare pe care il presupune regimul de la Teheran. America si Israel suspecteaza acest regim de irationalitate si fanatism religios, in timp ce Rusia se teme mai mult de aspiratia Iranului de a deveni o putere regionala decât de bombele iraniene.
 
În conditiile in care, in orice ipostaza, Iranul va ramâne un important vecin al Rusiei, nu al SUA, Moscova incearca sa nu piarda momentul si sa stabileasca bune relatii comerciale si geopolitice cu Teheranul. Un compromis in spatiul postsovietic este, practic, exclus, considera ziarul rus.
 
Washingtonul nu va recunoaste niciodata dreptul Moscovei la sfera sa de influenta, deoarece acest lucru contravine spiritului politicii americane. La rândul sau, Kremlinul nu va renunta la pretentiile sale. Din punctul de vedere al Rusiei, daca ea nu va beneficia de un statut special pe teritoriul fostei URSS, atunci nu-si va putea apara nici interesele vitale in domeniul securitatii si al economiei.
 
Cu toate acestea, Gazeta prognozeaza o anumita imbunatatire in acest plan, in conditiile in care aderarea Georgiei la NATO si desfasurarea de elemente ale scutului american antiracheta in Europa de Est se afla mult mai jos pe lista prioritatilor lui Obama decât pe cea a lui George W.Bush.
 
Desigur, Obama nu va putea incepe de la zero politica americana in regiune, dupa cum nimeni nu a anulat nici prezenta strategica a SUA in respectiva zona, insa actualul presedinte, spre deosebire de George W.Bush, nu este legat prin obligatii personale nici de Mihail Saakasvili, nici de Viktor Iuscenko.
 
Mai exista o problema care complica relatiile bilaterale: SUA sunt mult mai importante pentru Rusia, decât Rusia pentru SUA. Administratia Obama pare sa constientizeze cât de important este sa restabileasca un echilibru in acest sens si sa priveasca Rusia cu mai mult realism. Gazeta subliniaza ca actuala Administratie americana manifesta „mai mult tact” decât cea precedenta.
 
În final, Gazeta noteaza ca atât epoca superputerii ruse, cât si cea a hegemonismului american tin deja de trecut, lucru neconstientizat inca foarte bine nici de Rusia, nici de SUA. Însa, in mod sigur, „iluminarea” va veni si atunci va aparea o noua prisma, prin care Rusia si America se vor putea privi altfel.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata