Investitorii, din nou interesaţi de pieţele de frontieră

Investitorii de pe pieţele de frontieră, care s-au retras în timpul crizei financiare, îndepărtându-se de activele riscante, în căutarea unor paradisuri mai sigure, îşi reafirmă interesul pentru pieţele mici, exotice şi adesea lipsite de lichidităţi, pe măsură ce le revine apetitul pentru risc, notează cotidianul britanic Financial Times (FT).

Pieţele de frontieră au debutat cu dreptul în acest an. Indexul MSCI pieţe de frontieră a crescut cu 7 procente prin comparaţie cu o creştere de doar 03% în cazul indicelui MSCI pentru pieţele emergente. Acest lucru contrastează cu perfomanţa din ultimele 12 luni când indicele pieţelor emergente l-a depăşit pe cel al pieţelor de frontieră cu aproximativ 50%.

Intrările nete pe pieţele de frontieră au fost de 187 de milioane de dolari până în martie 2010, comparate cu ieşirile, de aproximativ aceeaşi valoare în aceeaşi perioadă a anului trecut, reprezentând în continuare doar o mică parte din cele 8,3 miliarde de dolari pe pieţele emergente în aceeaşi perioadă, potrivit grupului EPFR.
De data aceasta interesul vine din partea investitorilor instituţionali, familiarizaţi cu hazardurile pe care le implică lipsa de lichidităţi şi volatilitatea pieţelor de frontieră, în timp ce investitorii de retail, care şi-au arătat interesul în urmă cu trei ani, nu şi-au recăpătat interesul.

Consultanţii din SUA sfătuiesc fondurile de pensii să câştige expunere pe pieţele de frontieră şi pe pieţele emergente pentru a contracara riscul creşterii inflaţiei pe măsură ce economiile dezvoltate urmăresc o politică de inflaţie monetară necontrolată, susţine Devan Kaloo, de la Aberdeen Asset Management.
Pieţe africane sunt în particular atractive.

Managerii fondurilor văd oportunităţi în Nigeria şi Kenia unde pieţele au crescut cu 20 de procente în acest an. De asemenea, un interes reînoit din partea investitorilor s-a manifestat şi în cazul unor state din zona Golfului, cum ar fi Qatarul şi Arabia Saudită, în pofida crizei proprietăţilor din Dubai.

O altă temă care face atractive unele din pieţele de frontieră atractive e posibila lor updatare la statutul de pieţe emergente. În condiţiile în care Coreea de Sud şi Taiwanul ar putea evolua la statutul de piaţă dezvoltată în acest an, uşa va fi deschisă pentru mai multe pieţe de frontieră pentru a avansa la statutul de pieţe emergente, cum ar fi Emiratele Arabe Unite, Qatarul, sau Nigeria.

Unii sunt de părere că este prematur să vorbim de o revigorare a pieţelor de frontieră. Printre aceştia, Marcus Svedberg, economist şef la East Capital, vede semne de interes ale investitorilor către unele pieţe ne-indexate. În Europa de Est, crede el, cele mai bune pieţe în acest an sunt Ucraina, România şi cele trei state baltice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata