Investitorii se așteaptă la noi creșteri ale lirei sterline ca urmare a acordului de Brexit al lui Sunak

199

Acordul de Brexit al lui Rishi Sunak cu UE privind Irlanda de Nord a susținut lira sterlină și este probabil ca moneda să fie pregătită pentru câștiguri suplimentare odată ce acordul va primi sprijinul Parlamentului, spun investitorii.

Cu toate acestea, orice revenire este probabil să fie limitată de perspectivele economice sumbre ale Regatului Unit și de inflația reînviată în Europa și în SUA, potrivit participanților la piață.

Lira sterlină a crescut cu mai mult de 1 la sută față de dolar pentru a se tranzacționa peste 1,21 dolari de când premierul britanic a încheiat luni un acord cu președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen cu privire la normele comerciale din Irlanda de Nord, punând potențial capăt anilor de dueluri adesea amare post-Brexit între partenerii comerciali.

Succesul în împingerea acordului prin parlament ar fi “fără echivoc bun” pentru lira sterlină, a declarat Kit Juckes, strateg macro la Société Générale. “Orice lucru care readuce (Marea Britanie) spre o relație economică și politică sănătoasă pe termen lung cu Europa este un plus”.

Lira sterlină s-a prăbușit în urma votului 2016 pentru a părăsi UE. Bufnit de runde succesive de negocieri privind viitoarea relație comercială a Regatului Unit cu blocul, de atunci nu a reușit să recupereze cea mai mare parte a pierderilor sale.

Prin urmare, orice sentiment că legăturile dintre Marea Britanie și UE sunt pe cale să se îndrepte ar fi “potențial masiv” pentru lira sterlină, a declarat Jane Foley, șef al strategiei FX la Rabobank.

Deși lira sterlină “tinde să acorde foarte puțină atenție” problemelor legate de Irlanda de Nord, acordul de luni sugerează că există posibilitatea unor relații mai pozitive cu UE în viitor, a spus Foley. “Aceasta va fi o ardere lentă” pentru lira sterlină, a adăugat ea. “Pentru investitorii din Marea Britanie, un fel de relație îmbunătățită (cu UE) este un prim pas”.

Alții se îndoiesc de cât de mult impact va avea acordul pentru o monedă a cărei valoare este determinată atât de puterea dolarului și de perspectivele economice mai puțin roz ale Regatului Unit, cât și de sănătatea relației Londrei cu Bruxelles.

Chris Turner, șeful global al piețelor de la ING, a declarat că acordul de luni reduce un mic risc de deteriorare suplimentară a relațiilor dintre Marea Britanie și UE, care au existat în timpul foștilor prim-miniștri Boris Johnson și Liz Truss, “și ar putea fi privit ca fiind ușor pozitiv pentru lira sterlină”. “Totuși, nu este semnificativ pe termen lung”, a spus Turner, creșterea sclerotică a economiei britanice și productivitatea stagnantă urmând probabil să continue să descurajeze investitorii pe termen lung.

Alții au spus că o inflație mai lipicioasă decât se așteaptă în SUA și Europa ar putea, de asemenea, să cântărească asupra lirei. Creșterea persistentă a prețurilor în ambele regiuni sporește șansele unor noi creșteri ale ratelor dobânzilor din partea Rezervei Federale și a Băncii Centrale Europene, sporind atracția dolarului și a euro în raport cu alte monede.

Banca Angliei, în schimb, este considerată în general ca fiind mai aproape decât alte bănci centrale majore de sfârșitul campaniei sale de înăsprire monetară.

“Există riscul ca încă câteva creșteri ale ratelor să fie necesare pentru a răci cererea arzătoare (din SUA), așa că nu sunt sigur că lira sterlină poate câștiga împotriva Fed”, a declarat Agnès Belaisch, manager de fonduri la Barings.

Toate celelalte lucruri fiind egale, Juckes de la SocGen a declarat că lira sterlină ar putea crește cu încă 2 sau 3 procente față de dolar dacă parlamentarii susțin acordul lui Sunak.

În cele din urmă, totuși, următoarea mișcare a lirei sterline este probabil să fie dictată de puterea sau slăbiciunea mai largă a dolarului, potrivit lui Juckes. “Dacă euro atinge paritatea cu dolarul, lira sterlină scade indiferent ce se întâmplă”.

Sursa – www.ft.com

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online