„Invitatie la sinucidere: la ce ii foloseste NATO Ucrainei?”

 
Volumul „Invitatie la sinucidere: la ce ii foloseste NATO Ucrainei”, editat in limbile rusa si engleza, prezentat in urma cu câteva zile la Bruxelles de catre o delegatie de oameni politici ucraineni, incearca sa demonstreze ca nu Organizatia Atlanticului de Nord va apara integritatea teritoriala a statului ucrainean, ci mentinerea actualului statut de tara neutra, relateaza in editia sa de miercuri publicatia Segodnia (Kiev).
 
Cartea reprezinta opera colectiva a unor cunoscuti politicieni din Ucraina. Printre acestia, liderul  Partidului  Comunist,  Piotr  Simonenko,  ex-vicepremierul  Dmitri  Tabacinik (Partidul Regiunilor), ex-guvernatorul regiunii Odesa, Serghei Grinevetki (Partidul Comunist), academicianul Petr  Tolociko  si fostul presedinte  al Comisiei pentru  relatii  internationale  din  Rada  Suprema (parlamentul) Gheorghi Kriucikov.
 
„Când o delegatie oficiala ucraineana viziteaza o capitala straina, se creeaza impresia ca poporul ucrainean arde de nerabdare sa adere la NATO, ceea ce este un neadevar. În realitate, peste 70% dintre ucraineni se opun acestor planuri ale elitei politice de la vârful puterii din Ucraina. Europenii trebuie  sa  stie  acest lucru.  Dorim  ca  prezentarea  volumului sa  marcheze  inceputul campaniei de informare cu privire la consecintele aderarii Ucrainei la NATO, gest ce va insemna o adevarata sinucidere pentru tara”, a explicat grupul de autori, la ceremonia de prezentare.
 
În luarea sa de cuvânt, Gheorghi Kriucikov a punctat ca integrarea Ucrainei in NATO nu va duce decât la aprofundarea divizarii Europei si va transforma tara sa in inamic al Rusiei, ceea ce reprezinta un pericol real pentru interesele nationale si securitatea Ucrainei. El a criticat Ministerul ucrainean de Externe, care denatureaza adevaratele sentimente ale populatiei ucrainene fata de NATO si ia in derâdere statutul de neutralitate al Ucrainei.
 
În opinia sa, Ucraina trebuie sa ramâna o tara neutra, in afara oricaror blocuri politico-militare, având relatii de parteneriat normale cu Alianta NordAtlantica. În schimb, Dmitri Tabacinik a concretizat in ce anume consta sinuciderea Ucrainei in cazul aderarii la NATO. În primul rând, afirma el, se va produce o sciziune a teritoriului si a populatiei ucrainene intre sud-est, est si vest.
 
În al doilea rând, este vorba de consecinte catastrofale pentru industria de armament a Ucrainei, strâns legata de sectorul militar -industrial al Rusiei. Zeci de mii de ucraineni risca sa-si piarda locul de munca daca Moscova va decide sa-si restrânga cooperarea cu Ucraina  in  domeniul industriei militare. 
În plus , sustine  acesta, aderarea  va  insemna  cresterea cheltuielilor pentru avansarea armatei la nivelul standardelor NATO, cheltuieli ce s -ar cifra la  8 miliarde de dolari, un efort financiar peste puterile Ucrainei.
 
Fostul vicepremier a incercat sa risipeasca teza potrivit careia statutul de neutralitate va duce la pierderi teritoriale in cazul Ucrainei. El a calificat drept „propaganda murdara si pseudoamenintare” riscul invocat de puterea de la Kiev ca Rusia ar putea prelua controlul asupra Crimeii, iar apoi asupra regiunilor din sud-estul tarii.
 
„Integritatea teritoriala a Ucrainei a primit o lovitura inca in decembrie 1994 la Budapesta când a renuntat la statutul de tara nucleara”, a argumentat el. Desi la summitul NATO de la Bucuresti Ucrainei i-a fost refuzat Planul de actiune in vederea aderarii, Tabacinik considera ca pericolul ca tara sa sa fie atrasa cu forta in Alianta Nord-Atlantica nu a trecut.
 
El a amintit aici Acordul privind parteneriatul strategic intre Ucraina si SUA, semnat pe ultima suta de metri a Administratiei SUA a presedintelui George W.Bush de catre secretarul de stat american Condoleezza Rice si fostul ministru de externe ucrainean Vladimir Ogrâzko.
 
Serghei Grinevetki, in prezent vicepresedinte al Comisiei parlamentare pentru securitatea nationala, si-a inceput discursul cu denuntarea standardelor duble aplicate de NATO in raport cu Ucraina  si a  incheiat cu enumerarea  beneficiilor  pe  care  le  avea tara  sa  mentinând statutul de neutralitate.
 
„Nici pâna acum, Ucraina nu a primit compensatii pentru pierderile de 1 miliard de dolari suportate de Societatea ucraineana de navigatie pe Dunare când aceasta a fost obligata sa -si suspende activitatea in timpul bombardamentelor NATO asupra ex-Iugoslaviei.
 
NATO nu a reactionat in niciun fel la declaratiile presedintelui României, Traian Basescu, care se viseaza reintregitorul teritoriilor române, si care contineau pretentii teritoriale fata de tara noastra”, a denuntat parlamentarul ucrainean, adaugând ca si celelalte promisiuni facute de Occident Ucrainei dupa inchiderea centralei Cernobâl si renuntarea la armele nucleare au ramas litera moarta.
În volumul prezentat la Bruxelles, România  tara membra a NATO – este evocata in mai multe rânduri ca posibila amenintare la integritatea teritoriala a Ucrainei.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata