Iranul, o nouă putere nucleară: SUA ar trebui să se împace cu ideea

Teheranul a declarat din nou, în mod deschis, că este pregătit pentru o intervenţie armată a SUA şi aliaţilor lor, în cazul în care Washingtonul se va decide la o soluţionare în forţă a problemei nucleare iraniene.

Potrivit unor informaţii neoficiale, planul privind o intervenţie armată în Iran s-ar afla pe biroul preşedintelui american Barack Obama. În acelaşi timp, au apărut informaţii conform cărora Israelul ar fi ‘comandať deja lichidarea fizică a preşedintelui iranian.
Toate aceste informaţii au fost interpretate de speculanţii de pe piaţa combustibililor ca un apel la acţiune: cotaţiile la petrol au crescut pe pieţele mondiale la nivelul de 80 de dolari pe baril, nivel maxim de la începutul lui mai anul curent.

Experţii prognozează că, în condiţiile în care relaţiile dintre Teheran şi Washington vor continua să se tensioneze, în viitorul apropiat preţurile la petrol vor ajunge şi la peste 100 de dolari pe baril, notează site-ul analitic rus Politkom.ru.
Potrivit amiralului Michael Mullen, şeful Statului Major Interarme al SUA, planurile privind utilizarea forţei militare pentru contracararea programului nuclear al Iranului ‘au fost şi rămân’ una dintre variantele luate în calcul de Washington.

Totodată, Mullen şi-a exprimat speranţa că nu se va ajunge aici. Amiralul a subliniat că în ambele cazuri – dacă i se va permite sau nu i se va permite Teheranului să obţină arme nucleare – acest lucru va avea ‘consecinţe imprevizibile’ şi un efect negativ imens.
Drept replică la aceste declaraţii, comandantul-adjunct al Gardienilor Revoluţiei ‘Sepah’, Jadullah Javani, a declarat că Iranul va replica dur dacă SUA se va decide să atace obiectivele nucleare iraniene. Una dintre replici ar putea fi chiar un atac asupra Tel Avivului, după cum atenţionează în mod deschis Teheranul.

Pentru nimeni nu este un secret faptul că ‘programul nuclear paşnic’ al Iranului conţine anumite aspecte militare, iar acest lucru este ştiut şi la Washington, care nu doreşte să existe în regiune un nou stat nuclear, şi încă unul cu atitudini atât de negative faţă de principalul său partener în Orientul Mijlociu (OM), Israelul.
Cu toate acestea, soluţionarea conflictului prin mijloace de forţă s-ar putea solda nu doar cu imense cheltuieli militare pentru Washington, ci şi cu reeditarea situaţiei din Afganistan, unde SUA par să se fi împotmolit pentru mult timp, atenţionează Politkom.ru.

În ceea ce priveşte atacurile ţintite asupra obiectivelor nucleare ale Iranului, nici acestea nu vor rezolva problema, ci doar vor provoca o reacţie de răspuns şi în primul rând la adresa Tel Avivului, consideră site-ul analitic rus.
Potrivit Politkom,ru, o soluţie ar fi putut fi doborârea regimului existent astăzi la Teheran, iar recentele proteste din capitala iraniană ar putea avea legătură tocmai cu acest lucru. Însă, respectiva încercare a eşuat, demonstrând încă o dată incompetenţa unor strategi ai Casei Albe în ceea ce priveşte statele islamice.

Modelele ‘testate’ pe Georgia şi Ucraina pur şi simplu nu se potrivesc aici, din cauza diferenţelor de mentalitate, scrie site-ul analitic menţionat. De asemenea, să ‘cumpere’ militari, cum a fost în Irak, agenţii americani nu vor reuşi în Iran. Spre deosebire de Bagdad, Teheranul este mult mai unit, atât din punct de vedere militar, cât şi politic. Iranul nu este dezbinat de conflicte interne precum Irakul, ceea ce înseamnă că nici această carte nu va putea fi jucată de SUA.

Nu este exclus ca, în final, SUA să fie nevoite să se împace cu ideea că Iranul va deveni op nouă putere nucleară, deoarece consecinţele acestui lucru ar putea fi cu mult mai puţin distrugătoare decât un război în regiune. Însă, în acest caz, SUA vor trebui să renunţe la ambiţiile lor şi să recunoască existenţa în OM a încă unui centrul de putere de care trebuie să se ţină cont, subliniază Politkom.ru.

În final, Politkom.ru subliniază că o nouă escaladare a conflictului dintre SUA şi Teheran i-a bucurat pe speculanţii de pe piaţa combustibililor. O creştere bruscă a preţurilor la petrol nu s-a observat: cotaţiile au crescut doar cu 3 dolari pe baril sau cu 6% din preţul actual. Însă, o asemenea reacţie puţin importantă poate fi explicată prin faptul că ştiri despre Iran apar destul de des pe fluxurile de ştiri, iar piaţa s-a obişnuit deja să reacţioneze destul de calm la ele.

Cu totul altceva va fi dacă Washingtonul va trece de la vorbe la fapte: atunci, preţurile de vârf înregistrare la petrol anul (150 de dolari pe baril) vor părea mici. Un atac asupra Iranului ar putea provoca o creştere de anvergură pe toate pieţele de combustibili, fapt care în condiţiile recesiunii economice mondiale nu este din nou în avantajul SUA, conchide site-ul rus.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata