Iranul și SUA încep discuții indirecte pentru relansarea acordului nuclear

Iranul și Statele Unite vor începe marți discuții indirecte la Viena cu scopul de a readuce ambele țări în deplină conformitate cu acordul nuclear din 2015, pe care Washingtonul l-a abandonat acum trei ani.
Iranul a depășit în mod constant limitele acordului în ceea ce privește programul său nuclear, ca răspuns la retragerea Washingtonului din acord în 2018 și la reimpunerea sancțiunilor care au afectat economia Republicii Islamice.

În timp ce Teheranul a respins în repetate rânduri „negocierile directe și indirecte” cu vechiul său dușman, Washingtonul a declarat luni că se așteaptă ca discuțiile să fie dificile. Atât Teheranul, cât și Washingtonul nu au prevăzut nicio descoperire timpurie.

„Nu suntem optimisti și nici pesimisti cu privire la rezultatul acestei întâlniri acum, dar suntem încrezători că suntem pe drumul cel bun, iar dacă voința, seriozitatea și onestitatea Americii sunt dovedite, ar putea fi un semn bun pentru un viitor mai bun pentru acest lucru privind acordul și, în cele din urmă, punerea sa în aplicare deplină ”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului iranian, Ali Rabiei.

Oficialii americani și iranieni vor începe discuții indirecte în capitala Austriei, unde pactul a fost inițial încheiat în 2015, marți mai târziu. Se așteaptă ca oficialii din Marea Britanie, Franța și Germania să acționeze ca intermediari. Rusia și China, celelalte părți la pactul din 2015, vor participa, de asemenea.
Un diplomat occidental a declarat vineri pentru Reuters că va fi adoptată o abordare a navetei-diplomație. Diplomatul a declarat că Franța va fi principalul interlocutor pentru ambele părți.

Potrivit diplomaților, celelalte părți ale acordului se vor întâlni mai întâi la un hotel vienez pentru discuții pregătitoare. Delegația SUA, condusă de trimisul special Rob Malley, va avea sediul într-un hotel din apropiere.

Adăugând o nouă îndoială la șansele unei descoperiri, un oficial iranian a declarat pentru Reuters: „Agenda noastră în timpul ședinței va fi eliminarea tuturor sancțiunilor SUA împotriva Iranului … așa cum a spus în mod repetat liderul nostru suprem, nimic mai puțin decât asta nu va fi acceptat de către Teheran. ”

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, care are ultimul cuvânt în toate problemele statului, s-a opus oricărei relaxări treptate a sancțiunilor.
Un oficial al UE a declarat că vor fi create grupuri de lucru cu scopul de a se analiza liste de sancțiuni pe care Statele Unite le-ar putea ridica și obligațiile nucleare pe care Iranul ar trebui să le îndeplinească.

Diplomații au declarat că discuțiile de marți ar putea continua câteva zile pentru a rezolva unele dintre problemele mai ușoare, înainte de a fi reluate săptămâna viitoare. Scopul este o formă de înțelegere înainte de alegerile prezidențiale iraniene din iunie, a spus oficialul, deși oficialii iranieni și americani au spus că nu există nicio grabă.

Administrația președintelui Joe Biden vrea să reînvie acordul, dar a spus că acest lucru necesită negocieri. Teheranul a respins orice angajament în discuțiile cu Washingtonul pentru ca ambele părți să reia respectarea acordului.

Potrivit acordului din 2015, sancțiunile economice din SUA și alte sancțiuni economice asupra Teheranului au fost înlăturate în schimbul restricțiilor asupra programului nuclear al Iranului pentru a face mai dificilă dezvoltarea unei arme nucleare – o ambiție negată de Teheran.

Sursa: Reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata