Iranul va fi „o ţară atomică” în pofida sancţiunilor

Iranul şi-a atins obiectivul: să intre în selectul club al ţărilor atomice. În ciuda sancţiunilor internaţionale, de la 21 august va începe să funcţioneze prima centrală nucleară iraniană, centrala atomică de la Bushehr, construită de Rusia, al cărei reactor va avea o putere de o mie de megawaţi, se arată într-un articol publicat de La Razon.

Cu siguranţă că pe mulţi membri ai Consiliului de Securitate al ONU i-au trecut fiorii când au aflat vestea. Pentru a diminua tensiunea, Moscova a subliniat că obiectivul reactorului nuclear este producerea ‘unică şi exclusivă’ a curentului electric.
Cu intenţia de a îndepărta vechile temeri, directorul agenţiei nucleare ruse Rosatom, Serghei Kirienko, a precizat pe de altă parte că sancţiunile Consiliului ONU nu afectează complexul atomic iranian, având în vedere că faza de îmbogăţire a uraniului – de care s-ar putea profita în scopuri militare – se va va face exclusiv în Rusia.

Moscova şi Teheranul au semnat, în 2005, un protocol care obligă Iranul să restituie Rusiei materialul radioactiv utilizat la Bushehr. Asta pentru cei care spun că intenţiile regimului iranian sunt doar pentru uzul civil al acestui tip de energie, având în vedere că până acum Iranul nu a dat niciun fel de garanţii că nu vrea să fabrice arme nucleare.

Duşmanii, desigur, nu-i prisosesc Republicii Isalmice. Prin urmare, începând de sâmbăta viitoare, lumea întreagă va fi martoră la punerea în funcţiune a reactorului de la Bushehr, a cărui inaugurare va fi prezidată de Kirienko şi de omologul său de la Agenţia Iraniană pentru Energie Atomică, Ali Akbar Salehi.
Instalaţiile de la Bushehr au început să fie construite în 1974 de firma germană Siemens, însă după înlăturarea de la putere a şahului Mohamed Reza Pahlevi, în 1979, lucrările au fost suspendate.

Începând din 1995, proiectul a fost reluat de agenţia rusă Rosatom, după semnarea unui contract de un miliard de euro. Inginerii ruşi au prevăzut centrala atomică cu o carapace sferică de oţel, cu un diametru de 56 de metri, al cărei scop va fi să oprească eventualele scurgeri şi să protejeze reactorul şi echipamentele vitale de orice impact exterior, inclusiv de atacuri aeriene sau cutremure.
Centrala de la Bushehr ar fi trebuit să intre în funcţiune, în noiembrie 2009, însă Moscova a decis brusc să amâne intrarea în serviciu a instalaţiei. a fost un gest considerat iniţial drept o tentativă de apropiere între Kremlin şi Casa Albă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata