Irlanda de Nord, pe drumul consensului

 
Cele 3 crime care au avut loc luna aceasta in Irlanda de Nord reprezinta ecoul unui trecut violent, insa doar atât. Datorita durabilitatii acordului din Vinerea Sfânta, din 1998, protagonistii vechiului conflict au dat dovada, dupa cum prevede si acordul, de totalul si absolutul lor angajament fata de metodele exclusiv democratice si pacifiste de a rezolva divergentele, scrie cotidianul american The Boston Globe.
 
Aceasta renuntare la violenta explica de ce Martin McGuinness, membru al partidului Sinn Fein si vicepremier al Irlandei de Nord, denunta criminalii ca  fiind tradatori ai insulei Irlanda. Atitudinea sa contrasteaza puternic cu comentariile blânde pe care le -ar fi facut purtatorul de cuvânt al Sinn Fein cu 15 sau  20 de ani in urma, când Armata Republicana Irlandeza Provizorie  (IRA), organizatia-parinte a partidului, a comis crime asemanatoare.
 
Peter  Robinson,  membru al Partidului Unionist Democrat  (DUP), liderul guvernului de alianta, a aparut alaturi de McGuinness si a declarat: Cu cât vom fi mai uniti, cu atât este mai sigur faptul ca vom trece cu bine peste aceste momente grele. Cu doar trei ani in urma, unionistii democrati denuntau Sinn Fein ca fiind o acoperire pentru teroristi.
 
În pofida debutului dificil, acordul de pace din Vinerea Sfânta a marcat demararea unui proces ce a fortat IRA Provizorie sa dea inapoi, incurajând, in acelasi timp, Sinn Fein si unionistii democrati sa formeze un guvern, in 2007. Sinn Fein este dedicat unei Irlande unite, in vreme ce DUP este hotarât sa mentina alipirea Irlandei de Nord la Marea Britanie.
 
Acordul din Vinerea Sfânta este formulat cu grija, oferind un rol consultativ pentru Republica Irlanda, in nord. El garanteaza drepturile Sinn Fein si ale altor nationalisti irlandezi, asigurând, in acelasi timp, faptul ca Irlanda de Nord nu va fi  separata de Marea Britanie fara aprobarea majoritara a poporului nord-irlandez. Spre deosebire de legea din 1920, promulgata de Parlamentul britanic , prin care se crea Irlanda de Nord, acordul din 1998 a fost aprobat de alegatorii din nord si din Republica, prin plebiscite.
 
Nici o alta lege fundamentala a guvernarii, cu implicatii in intreaga Irlanda, nu s -a mai bucurat de o asemenea legitimitate politica.
Acordul nu a putut schimba imediat obiceiul neincrederii si al temerii, ce naste prapastia dintre nationalisti si unionisti. Nu a putut nici sa inlature saracia din Irlanda de Nord, unde disperarea si violenta inca se fac simtite, potrivit Boston Globe.
 
Acordul nu a putut nici sa impiedice renegatii din IRA sa obtina armele cu care au ucis recent doi soldati si un ofiter de politie. Dizidentii pot fi capabili in continuare de alte atrocitati, iar politia trebuie sa fie deosebit de precauta pentru a nu riposta cu prea multa vehementa, mai scrie ziarul american. Dar si in aceasta situatie acordul ofera un remediu: crearea unui serviciu reformat de politie , care sa renunte la partinirea fata de unionisti.
 
McGuinness si Robinson se afla la Washington pentru a se intâlni cu presedintele american Barack Obama. Desi sumbra din cauza crimelor, intâlnirea va servi si drept reamintire a faptului ca politica pacifista poate triumfa asupra violentei si urii, incheie Boston Globe.
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata