Islanda: evacuare completă a zonei din jurul vulcanului Bardarbunga aflat în activitate de patru zile

Autoritățile din Islanda au anunțat miercuri că au finalizat evacuarea locuitorilor din zona vulcanului Bardarbunga, a cărui activitate s-a intensificat în ultimele zile, neputând fi exclus riscul unei unei erupții, informează AFP.

Operațiunea din zona de nord a acestui imens vulcan, situat sub cel mai mare ghețar din Islanda, Vatnajökull, s-a încheiat în cursul nopții de marți spre miercuri. Regiunea vizată este foarte sălbatică și nu este locuită permanent. Există acolo doar colibe și locuri de campare pentru turiști și vânători. Pentru moment, drumurile din zonă au fost închise.

Oamenii de știință consideră că o eventuală erupție a vulcanului Bardarbunga ar putea perturba traficul aerian în nordul Europei și al Atlanticului, provocând, în același timp, și importante inundații din cauza topirii ghețarului.

Perspectiva unei erupții vulcanice este ipotetică, miercuri, în condițiile unei activități seismice în general stabile în cele patru zile de când magma a început să se agite, la 16 august. Institutul de specialitate pentru monitorizarea activității vulcanice a înregistrat, până marți dimineața, 2.600 de cutremure produse de vulcan în patru zile, cu o magnitudine atingând până la 4,5 grade pe scara Richter.

Marți noaptea, autoritățile au afirmat ca evoluția vulcanului Bardarbunga pentru zilele și săptămânile următoare nu poate fi prognozată. „Experiența arată că activitatea seismică poate continua pentru o lungă perioadă de timp fără să se declanșeze o erupție”, scrie AFP, citând Protecția Civilă.

În 2010, erupția vulcanului Eyjafjallajrokull din Islanda a dus la cea mai amplă operațiune de închidere a spațiului aerian din Europa pe timp de pace, care a durat peste o lună de zile, a presupus anularea a mai bine de 100.000 de zboruri și a afectat opt milioane de pasageri. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

eruptie vulcanicaIslandavulcanul Bardarbunga
Comentarii (0)
Adaugă comentariu