Israelienii, divizaţi în problema deportării copiilor lucrătorilor străini rămaşi ilegal în ţară

Israelul s-a confruntat luni cu divizări puternice pe tema sorţii celor aproximativ 400 de copii ai lucrătorilor străini rămaşi ilegal în ţară şi sunt eligibili pentru deportare. Problema a atins o coardă sensibilă într-un stat care se consideră la rândul său o naţiune de refugiaţi şi care se defineşte ca evreiesc şi democratic, scrie New York Times în ediţia de luni.

Dezbaterea publică a urmat deciziei de duminică a cabinetului israelian de a aproba un plan privind statutul copiilor celor care au intrat în Israel cu o viză sau un permis valabil, dar au rămas în mod ilegal.
În conformitate cu noile orientări, bazate pe durata de timp în care copiii au rezidat în Israel şi au fost integraţi în sistemul de învăţământ, aproximativ 800 din cei 1.200 de copii în chestiune se califică să rămână, iar părinţii şi rudele lor vor avea dreptul la permise de şedere temporară.

Cei 400 de copii care nu îndeplinesc criteriile vor trebui să plece, poate chiar în termen de 30 de zile. Decizia guvernului a fost considerată în general rezonabilă în Israel, deşi mulţi au susţinut că ar fi fost mai ‘umanitar’ ca guvernul să îi lase pe cei 400 să rămână.
Alţii au văzut văzut în decizia guvernului un precedent negativ care ar putea încuraja mai mulţi lucrători străini să se stabilească în Israel şi să ameninţe caracterul evreiesc al statului.

Soarta copiilor născuţi în Israel ai lucrătorilor străini a stârnit de mult emoţii emoţii puternice în ţară. Cabinetul a avut nevoie de două voturi duminică pentru a aproba noile linii directoare, care au trecut a doua oară cu 13 voturi pentru, 10 voturi contra şi 4 abţineri.
Miniştrii care au votat împotriva planului au făcut acest lucru din motive opuse.

Unii, printre care miniştrii din partea partidului ultra-religios Shas – care controlează Ministerul de Interne şi pe care criticii îl consideră rasist – s-au opus planului, deoarece l-au considerat prea liberal. Alţii, printre care unii miniştri din partidul conservator Likud, s-au opus tocmai pentru că planul nu era suficient de liberal.
‘Noi toţi simţim şi înţelegem inimile copiilor’, a declarat premierul şi totodată liderul Likud, Benjamin Netanyahu, la începutul şedinţei cabinetului de duminică.

‘Pe de altă parte, există considerente sioniste şi privind asigurarea caracterului evreiesc al statului Israel. Problema este că aceste două componente intră în conflict”, a precizat Netanyahu.
Potrivit NYTimes, în prezent există între 250.000 şi 300.000 de muncitori străini în Israel, aproximativ jumătate fără documente valabile. Israelul are o populaţie de 7,5 milioane de locuitori, dintre care peste 5,6 milioane de evrei şi 1,5 milioane de cetăţeni arabi.

Din motive legate de securitate, Israelul a început invitarea lucrătorilor străini pentru perioade limitate pentru a-i înlocui pe palestinienii din Cisiordania şi din Fâşia Gaza în sectorul construcţiilor, agricol şi la muncile casnice. Mulţi au rămas însă peste perioada de valabilitate a vizelor, iar numărul lor a fost crescut de către refugiaţii africani şi de către imigranţii din motive economice care au trecut frontiera permeabilă cu Egiptul.

Netanyahu a declarat că rapoartele vorbesc despre 500.000 de imigranţi, poate chiar de 1 milion în ultimii 10 ani. Principalele mass-media din Israel au ţinut în general partea copiilor şi avocaţilor lor.
Luni, spre exemplu, popularul ziar Yediot Aharonot înfăţişa o poză în format mare a unui băiat de 6 ani, Eilon şi a surorii sale de 2 ani, care sunt în prezent eligibili pentru deportare, împreună cu mama lor, Rachel, 37 de ani, care a venit în Israel din Filipine, în 2002.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata