Israelul îşi multiplică exerciţiile de pregătire pentru un război biologic

Statul israelian pregateste populatia pentru un scenariu de catastrofa elaborat de Statul major al Tsahal-ului (armata israeliana), mobilizeaza rezervistii si distribuie masti de gaze.

Tema exercitiului de aparare pasiva, care se va desfasura in cursul acestei saptamâni pe strazile metropolei israeliene, Tel Aviv, este un atac cu rachete chimice si bacteriologice. Pierderile civile sunt enorme, serviciile care trebuie sa apere populatia inspaimântata sunt dezorganizate, armata preia deci conducerea, potrivit scenariului. Amenintarile ar veni in primul rând din partea Iranului si a Hezbollahului, relateaza ziarul elvetian Le Temps.

De câteva luni, exercitii similare se desfasoara in fiecare zi in pe intregul teritoriu al statului evreu. Unele sunt spectaculoase, precum cel care, la 31 mai 2009, a paralizat viata si activitatile populatiei israeliene, care a fost obligata sa se retraga in adaposturi. Altele sunt mai discrete, precum exercitiile de evacuare a spitale lor efectuate in fiecare zi, antrenamentele pentru decontaminarea autogarilor si a altor locuri publice.

În mare, populatia participa de buna voie la aceste exercitii. Dar multi se intreaba: “Ce ni se pregateste? Când va fi urmatorul razboi si impotriva cui?” Îngrijorarea populatiei este cu atât mai mare cu cât aceste manevre importante sunt insotite de alte masuri, mai discrete, ca de exemplu, chemarea rezervistilor specializati in radare si in distrugerea rachetelor dusmane, dar si multiplicarea exercitiilor militare.

Potrivit purtatorului de cuvânt al armatei israeliene, aceste antrenamente se desfasoara acum in fiecare zi a saptamânii – inclusiv, daca este necesar, in timpul sabatului – si la orice ora din zi sau noapte, cu echipament modernizat. De asemenea, guvernul israelian a decis la 5 ianuarie sa distribuie opt milioane de masti de gaze si seturi de protectie chimica si bacteriologica. Operatiunea de distribuire va incepe in martie, la Tel-Aviv, si se va termina in 2013.

Ministrul adjunct al apararii, Matan Vilnai, si Comitetul ministerial al protectiei civile au ordonat recent instalarea unui filtru special de protejare impotriva atacurilor chimice si bacteriologice in toate adaposturile publice sau private. Fiecare filtru costa intre 2.250 si 3.750 de franci elvetieni, in functie de suprafata care trebuie protejata. Niciun analist militar nu poate explica aceasta avalansa de decizii luate la doar câteva saptamâni de la manevrele militare desfasurate cu armata americana.

“Pâna acum câteva luni, Tsahal ducea razboiul pe teritoriu strain. Teritoriul israelian nu era afectat, iar populatia civila nu suferea”, explica un analist militar. “Dar conflictul libanez din iulie 2006 si operatiunea “Plumb intarit” din Fâsia Gaza arata ca situatia s-a schimbat. Acum rachetele Hezbollahului si, in mai mica masura, rachetele Hamasului, pot sa atinga centrul tarii noastre.

Iar Teheranul nu ascunde faptul ca rachetele iraniene sunt indreptate spre orasele noastre. Pentru acest lucru ne pregatim, deoarece calmul relativ de care ne bucuram de câteva luni nu va dura in veci”, potrivit analistului. Referindu-se la cons olidarea apararii pasive, Matan Vilnai a evocat recent riscul ipotetic al unor atacuri chimice iraniene si siriene”. Într-adevar, potrivit anturajului acestuia, regimul de la Teheran “este intr-o situatie disperata, deci este gata de o aventura militara”.

În ceea ce-i priveste pe sirieni, ei ar putea, mai devreme sau mai târziu, “sa vrea sa recupereze Înaltimile Golan cu forta” daca negocierile de pace nu se finalizeaza favorabil lor. Toate sondajele publicate din noiembrie 2009 confirma faptul ca israelienii considera ca urmatorul razboi “nu este decât o chestiune de timp”.
Ei afirma ca riscurile unei deflagratii sunt mai mari din partea Iranului si a Hezbollahului. Dar Hamasul nu este nici el uitat deoarece un sondaj publicat duminica arata ca 51% din resortisantii statului evreu considera ca “a venit momentuľ ca Fâsia Gaza sa fie recucerita.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata