Istoricul american de origine română supravieţuitor al Holocaustului, Randolph Braham, restituie guvernului ungar o distincţie

Istoricul american de origine română supravieţuitor al Holocaustului, Randolph Braham, a anunţat, într-o scrisoare deschisă trimisă duminică de la New York, că a decis să restituie guvernului ungar o distincţie, pentru a protesta astfel faţă de ‘campania de falsificare a istoriei prin care se încearcă reabilitarea regimului condus de Horthy’, relatează agenţiile MTI şi AFP.

Istoricul, în vârstă de 91 de ani, a fost distins în anul 2011 pentru activitatea sa de cercetare a Holocaustului din Ungaria. În scrisoare el îşi motivează hotărârea prin recentele încercări ale guvernului de la Budapesta ‘de a exonera Ungaria de responsabilitatea pentru rolul activ jucat în uciderea a circa 600 de mii de evrei’.

Randolph Braham mai afirmă că ‘picătura care a umplut paharul’ a fost decizia executivului maghiar de a ridica un monument naţional care comemorează ocupaţia germană, el considerând acest demers o încercare de a devia atenţia de la rolul jucat de regimul lui Horthy în exterminarea evreilor.

Monumentul, ce urmează să fie inaugurat pe 19 martie, este aspru criticat de comunitatea evreiască din Ungaria, ce numără aproximativ 100 de mii de membri, dar şi de istorici şi de partidele de opoziţie. Un grup de 26 de istorici a publicat săptămâna trecută o scrisoare deschisă în care reamintesc că ‘autorităţile ungare au avut o contribuţie activă’ în Holocaustul din această ţară.

Guvernul conservator condus de Viktor Orban este ţinta a numeroase acuzaţii că întreţine tacit sentimentele antisemite, reaminteşte AFP, menţionând că principalele reproşuri ce îi sunt adresate la acest capitol se referă la renaşterea unui cult dedicat lui Miklos Horthy şi introducerea autorilor asociaţi cu nazismul în programele şcolare.

În anul 2012, un alt scriitor de origine română care a supravieţuit Holocaustului, Elie Wiesel, distins cu Premiul Nobel pentru Pace, a restituit şi el guvernului ungar o decoraţie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata