Italia deţine recordul de operaţii cezariene din Europa

În Italia se fac prea multe operaţii cezariene. Medicii se tem de eventuale cereri de despăgubire, consideră că spitalele lor sunt organizate prost sau nu se simt suficient de competenţi pentru a înfrunta naşterea naturală, informează La Repubblica.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) prevede ca cezarienele să nu depăşească 15% din totalul naşterilor – o limită ce este pe punctul să crească cu 10 procente -, dar în Italia ele depăşesc 38%. Aceasta în medie, deoarece în sud situaţia stă şi mai prost. În Campania, cezarienele se cifrează la 60%, iar în Sicilia la 52%.
Alarma a fost dată luni de ministrul sănătăţii, Ferruccio Fazio, la Messina, în contextul cazului celor doi medici puşi în faţa unei femei în condiţii critice.

„Proliferarea acestor intervenţii se poate datora şi unor forme de lipsă de transparenţă”, a spus el. Chirurgia atrage după sine unele riscuri, mai ales dacă este practicată asupra femeilor care nu au nevoie de ea. „Sistemul nostru de asistenţă la naştere are nevoie de întreţinere.
Avem structuri inadecvate”, a explicat Giorgio Vittori, preşedintele Societăţii Italiene de Ginecologie şi Obstetrică (SIGO), care a realizat recent un sondaj tocmai privind operaţiile cezariene. Medicii şi-au spus opinia: se tem de eventuale procese civile.

„Numai o treime din cezariene se datorează unor cauze clinice”, spune Vittori. Celelalte sunt dictate de temeri ale profesioniştilor. Dar nu numai. Nu se poate nega faptul că în multe cazuri cezariana este recomandată femeii din motive economice, aşa cum este de părere şi Fazio. Business-ul este bănos, în plus să programezi este mai comod pentru ginecolog şi structura unde munceşte acesta.
Nu este nevoit să se deplaseze în sala de naşteri noaptea, iar weekendul este liber. Bani şi mai puţin stres, un amestec care în unele locuri din sud generează un rezultat exploziv, aproape unic în Europa.

„La noi sunt clinici private care fac 90% cezariene”, explică Giuseppe Ettore, directorul secţiei de pediatrie a Spitalului Garibaldi din Catania şi responsabil regional al Asociaţiei de obstetrică ginecologie care colaborează cu asesoratul sănătăţii din Sicilia la proiectul ce şi-a propus aducerea datelor în procente acceptabile. „În Italia, 44% dintre secţiile de naşteri realizează sub 500 naşteri naturale pe an.

Cu alte cuvinte puţine pentru ca structura să fie sigură. Este logic că se tinde să se facă mai multe cezariene, pentru a sta mai liniştiţi în spitale unde lipsesc resursele, chiar de personal. Se numeşte medicină defensivă. Nu trebuie uitat că un ginecolog obstetrician din patru este anchetat în Italia pentru responsabilitate profesională”, explică Ettore.

Are loc astfel un cerc vicios, în care adesea chiar femeile sunt cele care le cer ginecologilor să recurgă la bisturiu. Potrivit cercetării SIGO, 27% dintre cezariene sunt rodul unei alegeri precise a viitoarelor mame, dar este dificil de spus dacă asupra deciziei lor a avut efect recomandarea interesată a unui medic. Un rol îl joacă şi certitudinea că în sala de operaţie se află propriul ginecolog de încredere, care a urmărit întreaga sarcină, eventual din cabinetul privat.

„Legea este clară – explică Ettore. Femeia poate fi urmărită într-o structură publică de ginecologul său numai dacă acesta este angajat şi lucrează în cadrul secţiei. Dacă nu este angajatul spitalului respectiv nu poate acorda decât sprijin psihologiď.
Responsabilitatea lucrurilor care se întâmplă în sala de naşteri revine medicului de gardă. „El este cel care trebuie să ia toate deciziile. Din păcate, în anumite structuri există o confuzie a rolurilor. În parte este dictată de faptul că pentru a remedia carenţele de personal s-au angajat persoane cu contracte de tip co.co.co (colaborare coordonată şi continuă).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata