Italia lansează un fond de cinci miliarde de euro pentru a ajuta băncile cu probleme

36

Cele mai puternice bănci din Italia, alături de companiile de asigurări şi managerii de fonduri din peninsulă, au acceptat luni seară să înfiinţeze un fond de cinci miliarde de euro destinat sprijinirii băncilor cu probleme, în ideea de a calma îngrijorările investitorilor cu privire la stabilitatea sectorului bancar italian, informează Financial Times.

Denumit “Atlas”, după numele unui personaj din mitologie care susţine cerul, fondul va beneficia de injecţii de sute de milioane de euro de la UniCredit, Intesa Sanpaolo şi UBI Banca, cele mai puternice bănci italiene. În schimbul finanţărilor oferite de băncile private, Guvernul italian a acceptat să revizuiască prevederile legislative privind falimentul pentru a facilita vânzarea creditelor neperformante.

“În următoarele zile vom face mai simplă şi mai rapidă procedura falimentului astfel încât toate părţile implicate să îşi recupereze banii într-un interval de timp rezonabil”, a declarat premierul italian Matteo Renzi. În prezent este nevoie, în medie, de opt ani în Italia, faţă de aproximativ doi ani în UE, pentru recuperarea creditelor neperformante. Bancherii consideră că această întârziere afectează capacitatea băncilor italiene de a vinde creditele neperformante.

Guvernul italian vrea să înlăture îngrijorările cu privire la sistemul bancar din peninsulă, care se confruntă cu credite neperformante în valoare de 360 de miliarde de euro, o treime din suma totală la nivelul zonei euro, şi a înregistrat rezultate slabe la ultimele teste de stres derulate la nivelul Uniunii Europene.

Acordul cu privire la fondul “Atlas” va permite sprijinirea băncilor Banca Popolare di Vicenza şi Veneto Banca, care trebuie să strângă în total aproape trei miliarde de euro pentru a-şi consolida capitalul în săptămânile următoare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Financiarul

Fi la curent cu ultimele noutăți financiare. Accesează cele mai relevante știri online pe Financiarul.ro. Va aducem zilnic știri din economice, noutăți interne și externe.  Citește zilnic cele mai noi știri online