Japonia prezintă o nouă sondă spaţială destinată explorării unui asteroid

Agenția spațială niponă, JAXA, a prezentat presei noua sondă spațială Hayabusa-2, cu care speră să reediteze succesul reputat de prima sondă Hayabusa, sondă care a reușit să călătorească spre un alt corp ceresc decât Luna, să asolizeze și să se întoarcă pe Pământ, odisee ce a durat 7 ani, conform AFP.

„Noua sondă este gata”, a declarat șeful acestui proiect, Hitoshi Kuninaka.

Această sondă va fi lansată de la baza Tanegashima, din sudul Japoniei, în cursul lunii decembrie.

Hayabusa-2 va ajunge la asteroidul țintă, 1999 JU3, până la jumătatea anului 2018, urmând să-și înceapă drumul de întoarcere la sfârșitul anului 2019. Dacă misiunea va decurge conform planului, sonda va ateriza un an mai târziu.

Spre deosebire de asteroidul 25143 Itokawa, ce a fost explorat de prima sondă Hayabusa, 1999 JU3 are în compoziția sa carbon și apă.

Hayabusa-2 este echipată cu un fel de tun spațial. După ce va ajunge pe o orbită din vecinătatea asteroidului țintă, sonda va trage cu o bilă de metal pentru a produce un crater de câțiva metri în diametru la suprafața acestuia și apoi va asoliza pentru a aduna eșantioane de materie din subsolul acestui corp spațial.

Cercetătorii de la JAXA estimează că subsolul asteroidului este mai interesant pentru a fi analizat decât suprafața sa, unde materia este expusă constant unui bombardament de raze cosmice.

Prima sondă Hayabusa (șoim călător în limba japoneză), lansată în mai 2003, a adunat eșantioane de praf de pe asteroidul Itokawa, situat la 290 de milioane de kilometri de Terra.

Și alte misiuni spațiale, cum ar fi Galileo sau NEAR Shoemaker, au vizitat asteroizi, dar numai Hayabusa a reușit să aterizeze pe un asteroid și se revină pe Pământ.

Conform JAXA, analiza compoziției asteroizilor poate oferi noi indicii despre condițiile de formare a Pământului și chiar despre apariția vieții. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata