Jeliu Jelev a murit

Jeliu Jelev, disidentul care a fost primul președinte necomunist al Bulgariei din 1990 până în 1997, a murit la vârsta de 79 de ani, a anunțat vineri președintele Parlamentului de la Sofia, relatează Reuters.

„Contribuția lui Jelev la progresul democratic și la drumul european al Bulgariei va fi mereu în memorie și va fi onorată de societate”, a declarat Țețka Țaceva, precizând că parlamentarii vor ține un minut de reculegere pentru Jeliu Jelev.

Membru al Partidului comunist bulgar în tinerețe, Jelev a fost exclus în 1965 pentru vederile sale divergente față de regim. El a fost șomer mai mulți ani, pe măsură ce regimul l-a izolat.

Jeliu Jelev, care a fost președinte al partidului de dreapta Uniunea forțelor democratice, a devenit renumit pentru cartea sa „Fascismul”. La numai trei săptămâni după publicarea cărții, în 1982, cartea a fost interzisă și înlăturată din librării, întrucât asemăna regimul comunist cu administrația fascistă a țării din Al Doilea Război Mondial.

În 2009, Jeliu Jelev și-a exprimat opinia că Bulgaria ar trebui să se transforme într-o republică prezidențială, după model francez. „Țara trebuie să aibă atât prim-ministru, cât și președinte, dar al doilea trebuie învestit cu puteri ample, pentru a putea controla puterea executivă”, susținea Jelev. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata