Jens Stoltenberg: Din 2015, NATO va fi capabilă să desfăşoare trupe extrem de rapid

Primele trupe extrem de rapide ale NATO, capabile să fie desfășurate în câteva zile în caz de criză, vor deveni operaționale de la începutul lui 2015, a declarat luni secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, informează AFP.

Crearea propriu-zisă a unei forțe denumite „vârf de lance” (spearhead force) care să se poată bizui pe 4.000 de militari, pe uscat, pe mare și în aer, este preconizată în anul 2016. Această forță a fost decisă de șefii Alianței Nord-Atlantice la începutul lunii septembrie, în replică la anexarea Crimeii de către Rusia și la intervenția militarilor ruși de partea separatiștilor în estul Ucrainei, dar și pentru a opri amenințarea jihadistă în sud, în condițiile în care Turcia, membră a NATO, are frontieră comună cu Irakul și cu Siria.

În așteptarea creării forței „vârf de lance”, „o forță interimară, cu un nivel foarte ridicat de reacție”, va deveni „operațională la începutul anului viitor”, a declarat Stoltenberg, într-o conferință de presă care a avut loc în ajunul unei reuniuni a miniștrilor de externe ai NATO, la Bruxelles.

Ambasadorul american la NATO, Douglas Lute, a vorbit la rândul său de un „batalion test” (‘test bat’) care va servi drept „prototip” de la începutul lui 2015 și va avea între 300 și 1.200 de oameni.

„Este o manieră de a face tranziția”, a completat Stoltenberg, care a adăugat că Germania, Oanda și Norvegia vor contribui la componenta terestră a acestei forțe. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata