JO-2010: 15 discipline, 86 probe, un sport la debut

La ediţia XXI a Jocurilor Olimpice, cea de la Vancouver, debutează încă o disciplină olimpică, ski-cross, o combinaţie între schiul fond şi snowboard, cu elemente de Freestyle, împrumutând de la primul sport olimpic ustensilele, schiurile şi beţele, iar de la cea de-a doua traseul, unul accidentat, cu denivelări pronunţate şi dese.

Deocamdată, această disciplină, introdusă la Comisia executivă a Comitetului internaţional olimpic din 28 noiembrie 2006, din Kuweit, are doar două probe, salturi acrobatice şi teren accidentat (moguls).

La aceeaşi reuniune a Comisiei executive a CIO a respins introducerea în programul olimpic al Jocurilor de iarnă a săriturilor cu schiurile feminine, ca şi proba pe echipe la schi alpin, curling individual şi sanie pe echipe. Astfel, săriturile cu schiurile şi combinata nordică (sărituri plus cursă de schi fond) sunt singurele probe olimpice de iarnă care nu au participare feminină.

Iată o prezentare sumară a disciplinelor din programul Jocurilor Olimpice de iarnă, Vancouver-2010, cu enumerarea probelor (86 în total, pentru care se vor acorda tot atâtea seturi de medalii) pentru fiecare sport:

BIATLON

Combinaţie între schi de fond şi tir, care a fost introdus în programul olimpic în 1960 (moştenind aşa-numita patrulă militară), la Vancouver 2010 fiind prevăzute 10 probe, ca şi la Torino-2006.

Probe: masculin: ştafetă 4×7,5 km, sprint 10 km, 12,5 km pursuit, 15 km cu plecare în bloc şi 20 km individual; feminin: ştafetă 4×6 km, sprint 7,5 km, 10 km pursuit, 12,5 km cu plecare în bloc, 15 km individual.

BOB

Bobul se dispută pe o pistă de gheaţă, în continuă coborâre, sportivii luând startul în alergare, după care se urcă din mers. Primul, pilotul, conduce bolidul de formă asemănătoare unui obuz astfel încât să aibă o trasă cât mai liniară, pentru obţinerea unei viteze maxime în curbe. Bărbaţii dispută 4 manşe, femeile – doar 2.

Probe: bob-2, bob-4, la masculin, bob-2 la feminin.

COMBINATA NORDICĂ

Proba constă în însumarea rezultatelor de la săritura de la trambulină (normală – 90 m, mare – 120 m) cu cele de la schi fond, aflată de la început în programul olimpic, numai la masculin.

Probe: individual trambulină normală+10 km, individual trambulină mare+10 km şi pe echipe (sărituri+ştafetă 4×5 km).

CURLING

Aşa-numitul ‘şah al sporturilor de iarnă’, mai asemănător, în realitate, pentanque, curlingul este prezent la Vancouver 2010 pentru a 4-a oară ca sport oficial, după ce a fost sport demonstrativ alte 4 ediţii. Există o competiţie masculină şi alta feminină, ambele cu 10 echipe, de câte 4 membri. După o fază de calificare, se dispută semifinale şi finală.

SCHI ALPIN

Considerat Regele Jocurilor Olimpice de iarnă. Are 5 probe: coborâre, slalom special, slalom uriaş, super-uriaş şi super-combinata alpină (coborâre+slalom special), atât la masculin, cât şi la feminin.

SCHI ARTISTIC SAU FREESTYLE

A apărut în programul olimpic la Albertville ’92, iar probele olimpice de la Vancouver 2010 vor fi pe teren accidentat (moguls), salturi acrobatice şi ski cross, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei. Este o disciplină care combină schiul alpin cu acrobaţia şi a fost creat în anii ’60 în SUA.

SCHI FOND

Cea mai veche disciplină a Jocurilor Olimpice de iarnă, împărţită, de mai de curând, în stil clasic şi stil liber (sau pas de patinaj). Sunt prevăzute 12 probe, 6 masculine şi 6 feminine.

Probe: masculin: 30 km pursuit (15 km în stil clasic şi 15 km în stil liber), sprint individual, stilul clasic, sprint pe echipe în stilul liber, ştafetă 4×10 km clasic/liber, 15 km stil liber şi 50 km cu plecare în bloc în stil clasic;

feminin: 15 km pursuit (7,5 km clasic, 7,5 km liber), sprint individual stil clasic, sprint pe echipe stil liber, ştafetă 4×5 km, clasic/liber, 10 km individual stil liber şi 30 km cu plecare în bloc în stil clasic.

HOCHEI PE GHEAŢĂ

Turneele de hochei pe gheaţă de la Vancouver 2010 se vor disputa cu 12 echipe masculine şi 8 echipe feminine.

SANIE

Introdusă în programul olimpic la Jocurile Olimpice din 1964, sania (sau sania uşoară) are competiţii atât la masculin, cât şi la feminin, individual şi perechi. Aşezarea în sanie este pe spate, precizare importantă pentru a o deosebi de mai noua disciplină

SKELETON

Debut în programul olimpic la JO de la Salt Lake City 2002, deosebirea faţă de sanie fiind că sportivul coboară cu faţa, asigurând direcţia în mişcare din umeri. A mai fost disciplină olimpică la JO de la Saint Moritz, în 1928 şi 1948, dar doar la masculin. Se dispută în probe individuale, masculin şi feminin, fiecare în 2 manşe.

PATINAJ ARTISTIC

Nu a lipsit niciodată din programul olimpic, a fost chiar prezent înaintea creării JO de iarnă, la Londra, în 1908, în programul JO de vară. Constă în 4 probe: individual masculin şi feminin, perechi şi dans, ultimele 2 mixte. Trei dintre probe au două părţi – programul scurt şi programul liber, la dans adăugându-se dansul original.

PATINAJ VITEZĂ

Disciplină existentă în programul Jocurilor Olimpice de iarnă de la prima ediţie, distanţele fiind de 500 m, 1.000 m, 1.500 m, 5.000 m şi 10.000 m la masculin, 500 m, 1.000 m, 1.500 m, 3.000 m şi 5.000 m la feminin, precum şi câte o probă de urmărire, atât la masculin, cât şi la feminin. Concursul are loc pe un inel de gheaţă de 400 m lungime cu 2 culoare, cu câte un patinator pe fiecare culoar.

SHORT TRACK

Spre deosebire de patinajul viteză, participanţii concurează între ei şi nu contratimp. În fiecare cursă participă 4 patinatori, primii 2 trecând în turul următor. Ovalul de pistă are 111,12 metri şi nu este împărţit în culoare.

La masculin se dispută probe individuale pe 500 m, 1.000 m şi 1.000 m şi ştafetă pe 5.000 m; la feminin, individual pe 500 m, 1.000 m şi 1.500 m şi ştafetă pe 3.000 m. În probele pe echipe, un patinator poate preda ştafeta altuia în orice moment.

SĂRITURI CU SCHIURILE

Săriturile, sport olimpic din 1924, se dispută în prezent în 3 probe: trambulină de 90 m sau normală, trambulină de 120 m sau mare şi proba pe echipe de 4 concurenţi, care sar de asemenea de pe trambulina mare, de 120 m. Numai la masculin.

Punctează stilul şi distanţa, iar fiecare concurent dispune de 2 sărituri, rezultatul final fiind suma ambelor punctaje.

SNOWBOARD

Programul de snowboard (sau placă pe zăpadă) a debutat la Jocurile Olimpice de iarnă la Nagano, în 1998, având 6 probe: slalom uriaş paralel, ‘half pipe’ şi, de la Torino, ‘boardercross’, atât la masculin, cât şi la feminin.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata