Jocuri video: Minecraft continuă să stabilească noi recorduri

La 24 ianuarie 2014, Daniel Kaplan, oficial al companiei Mojang, a anunţat că sandbox-ul Minecraft s-a vândut în peste un milion de copii pentru platforma PlayStation 3, începând cu lansarea din 17 decembrie 2013 şi până în prezent.

Cifrele nu sunt surprinzătoare, având în vedere că Minecraft a fost cel mai bine vândut joc în format digital de pe PlayStation Store în luna lansării, depăşind titluri populare precum „Call of Duty: Ghosts” şi „Grand Theft Auto V”. Comparativ, pentru XBOX 360, Minecraft a fost al nouălea cel mai bine vândut joc al anului 2013. Varianta de PC a titlului s-a vândut în peste 13 milioane de exemplare, la care se adaugă 10 milioane de vânzări ale variantei Pocket Edition, dedicată dispozitivelor mobile.

Minecraft este un joc de tip „sandbox indie”. Termenul „sandbox” desemnează jocurile de tip „lume deschisă”, în care jucătorul are libertatea de a explora orice zonă a lumii virtuale şi îşi poate alege modul în care abordează obiectivele. La rândul său, „indie” se referă la jocurile video create de un individ sau de o echipă restrânsă de programatori, fără susţinere financiară exterioară. În general, jocurile „indie” se bazează pe creativitate şi sunt distribuite în format digital.

Autorul jocului Minecraft este suedezul Markus „Notch” Persson, ulterior programul fiind dezvoltat de firma Mojang, înfiinţată de acesta. Jocul a debutat pe piaţă la 17 mai 2009, în versiune „alpha”, incipientă, suferind o serie de modificări şi îmbunătăţiri până la 18 noiembrie 2011, când a fost lansat în versiunea retail. Varianta pentru Android fusese lansată la 7 octombrie, iar cea destinată iOS — la 17 noiembrie 2011. Prima consolă clasică ce a beneficiat de Minecraft a fost XBOX 360, la 9 mai 2012.

În funcţie de modul de joc pe care îl abordează, creativ sau supravieţuire, Minecraft le permite utilizatorilor să îşi pună imaginaţia la contribuţie pentru a construi diverse structuri şi a modifica, după bunul plac, lumea virtuală, tri-dimensională şi infinită prezentă în joc sau, de cealaltă parte, să exploreze, să adune resurse şi să lupte pentru supravieţuire. În modul de supravieţuire, jucătorii trebuie să folosească resursele din jurul lor pentru a-şi confecţiona armuri şi arme.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata