Jocurile Paralimpice de la Soci debutează vineri, în plină criză ruso-ucraineană

Peste 500 de sportivi cu dizabilităţi vor participa, începând de vineri, 7 martie, la cea de-a XI-a ediţie a Jocurilor Paralimpice de iarnă de la Soci (7-16 martie 2014), care vor debuta în plină criză politică între Rusia şi Ucraina.

Țări precum Statele Unite, Germania şi Marea Britanie au decis, de altfel, să nu trimită reprezentanţi oficiali la ceremonia de deschidere a Jocurilor, în semn de protest faţă de intervenţia rusă în peninsula Crimeea.

La rândul său, Comitetul Olimpic Ucrainean şi-a amânat până în ultimul moment anunţul unui posibil boicot al competiţiei de la Soci, în funcţie de evoluţiile diplomatice. În acest moment, delegaţia Ucrainei figurează printre cele 45 înscrise — 30 dintre ele europene şi niciuna africană—, fiind de altfel una dintre cele mai numeroase şi cu cele mai multe şanse la medalii.

Brazilia, Turcia şi Uzbekistan sunt trei ţări care la Soci îşi vor face debutul la Jocurile Paralimpice. Argentina, Chile şi Mexic vor completa, alături de Brazilia, prezenţa latino-americană.

România va fi reprezentată la Jocurile Paralimpice de la Soci de o singură sportivă, Laura Văleanu (24 ani), care va lua startul în probele de slalom şi slalom uriaş din cadrul concursului de schi alpin.

Vineri va avea loc ceremonia de deschidere, în cursul căreia va fi aprinsă flacăra Jocurilor Paralimpice, la capătul unei ştafete care a parcurs 46 de oraşe şi la care au participat în total 1.500 de alergători.

Apoi, pe pistele de gheaţă de la Arena Adler, precum şi în munţii de la Krasiana Poliana vor fi puse în joc 72 de medalii la schi alpin, schi fond, biatlon, hochei pe gheaţă, curling în scaun cu rotile şi snowboard.

Preşedintele Comitetului Paralimpic Internaţional, britanicul Philip Craven, şi-a exprimat speranţa că, pe lângă succesul organizatoric şi sportiv, aceste Jocuri îşi vor atinge şi scopul final, acela de a contribui la eliminarea barierelor din viaţa cotidiană a persoanelor cu dizabilităţi din Rusia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata